Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

PRVI PUT U ISTORIJI: Vojska Srbije izlazi na ulice, protest protiv urušavanja vojske!


Pripadnici Vojske Srbije, po prvi put u istoriji, održaće protest zbog lošeg socijalnog položaja zaposlenih i sprečavanje daljeg urušavanja vojske.
Protest zakazak za 27. novembra organizuje Vojni sindikat Srbije, jedini reprezentativni sindikat vojnika, na platou ispred Ministarstva odbrane.
Pročitaj: Ministar odbrane: Vojnicima zabranjeno da štrajkuju, morate deliti sudbinu naroda

Ministar odbrane, Aleksandar Đorđević, rekao je povodom najavljenog protesta da je zakonom zabranjeno profesionalnim vojnim licima da štrajkuju, dodajući da i oni moraju da dele sudbinu naroda.
– Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici vojske, kaže ministar Đorđević.
– Protestni skup sigurno nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, a postupno poboljšanje životnog standarda i radnih uslova ostaje preokupacija Vlade Republike Srbije i njenog premijera, kao i Ministarstva odbrane, ističe ministar Zoran Đorđević, posebno naglašavajući da prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije “profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk”.
Vojni sindikat Srbije saopštio je da ne organizuje štrajk, već protest.
“Pojam učenja je veoma složen i on se u psihologiji vremenom menja. Akademik Ivan Klajn i profesor Milan Šipka u svom delu “Veliki rečnik stranih reči i izraza”dali su značenje reči protest i štrajk. PROTEST: oštar, energičan prigovor, javno izražavanje negodovanja protiv čega, izražavanje nezadovoljstva. ŠTRAJK: organizovana obustava rada u fabrikama i preduzećima u svrhu postizanja nekih prava radnika u odnosu na poslodavca
Vojni sindikat Srbije najavio je miran građanski PROTEST na koji ima pravo po zakonu i gde je pozvao svoje članove, sva udruženja, sindikate, predstavnike naroda u Narodnoj skupštini, pravna i fizička lica, koja žele da podrže unapređenja materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije i sačuvaju je od urušavanja i propadanja.
Predlažemo da na protest povedete i gospodina Miloša Jankovića Vašeg pomoćnika za ljudske resurse obzirom da je na poslednjem sastanku sa nama izjavio da mu je želja da na jednom ovakom skupu učestvuje jer voli da šeta.”
Podrška vojnih penzionera
Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica saopštilo je večeras da podržava najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije, zbog nesprovođenja i nepoštovanja zakona radi obezbeđenja propisane osnovice plata profesinalnih vojnih lica (PVL) u Vojsci Srbije i obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane.
Borba vojnih penzionera protiv njihove diskriminacije i borba Vojnog sindikata Srbije za adekvatno i zakonsko plaćanje rada PVL predstavlja zajedničko nastojanje za jačanje sistema odbrane Srbije, navodi se u saopštenju.
Vojni penzioneri se protive, kako kažu, demotivaciji građana Srbije da kao profesionalci rade u Vojsci Srbije zbog neadekvatnog ekonomsko socijalnog položaja profesionalnih vojnih lica Srbije.
Udruženje je pozvalo svoje članove i ostale vojne penzionere da prisustvom podrže demokratsku borbu Vojnog sindikata Srbije za dostojanstveni ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica.
– Podrška vojnih penzionera Srbije je važna i zbog toga, što još uvek nisu stvoreni društveni uslovi za slobodno iskazivanje stavova penzionisanih vojnih lica o njihovom ekonomsko socijalnom položaju, navodi se u saopštenju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου