Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

РУСИЈА ДОНИРА АВИОНЕ, СРБИЈА ПЛАЋА ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ОПРЕМЕ: Стижу „Мигови 29“ за Војску Србије


ИСКРА на Фејсбуку
Фото: РТРС
Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће за неколико мјесеци Србија од Русије добити ловце „Миг 29“, тако да ће укупно имати 10-11 таквих летјелица.
О следећим корацима званичници Србије и Русије разговараће током предстојећег сусрета у Москви.
„Русија је спремна да максимално конструктивно разматра оно што наши српски пријатељи сматрају важним за њихову одбрамбену способност“, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров Спутњику.
„То није купопродајни однос, Србија не купује наоружање већ га Руска Федерација донира, и Србија ће платити само онај дио који се тиче прилагођавањa те опреме“, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић после јучерашњег сусрета са Лавровом.
Набавку појачања за српско Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану, премијер Србије Вучић најавио је још у јуну на примопредаји два хеликоптера Ми-17 која су тада стигла у Београд.
„Истичу нам ресурси на ловачкој авијацији 2018. и 2019. Ту ћемо морати да кренемо у ремонт и вјерујем да ћемо и за то наћи довољно финансијских средстава“, рекао је тада Вучић.
„Србија води мирољубиву политику, и смију ми се када парафразирам Броза, али живимо и радимо као да рата неће бити, али трудимо се да очувамо наше капацитете и да их свакодневно унапређујемо“, рекао је Вучић и додао да ће због истека ресурса, и немогућности да нашим „миговима“ патролирамо небом, Србија морати да набави нове ловачке авионе.
Авион „Миг 29М/М2“, за чију је куповину Србија, према ранијим медијским претпоставкама, заинтересована, представља последњу карику у ланцу развоја фамилије авиона „миг 29“, која је почела прије више од 30 година и води се као ловац четврте генерације.
Иако има исто име и веома сличан изглед као и авион који је Југославија купила 1987. године, „Миг-29М/М2“ је потпуно нови авион са вишеструко увећаним борбеним могућностима у односу на „Миг-29“ који се тренутно користи у Србији.
„Миг-29“ има радар Н019, који у зависности од величине циља има домет од 35 до 60 километара. Има могућност да прати десет циљева, али да дејствује само по једном у сваком тренутку.
За разлику од њега, „миг 29М/М2“ има радар Жук-МЕ, који авион величине ловца открива на 120 километара, а може да открива и циљеве на земљи и на мору.
Тако циљ величине тенка може да региструје на даљини од 25 километра док за велике циљеве попут разарача та даљина може бити и до 250 километра. Може да прати десет циљева као и да дејствује по четири циља одједном.
Има максималну брзину 2,35 пута већу од звука, топ калибра 30 милиметра са 150 граната и девет подвесних тачака за пројектиле и гориво. Авион је развијен на основу морнаричког „Миг 29К/КУБ“ који се користи у индијској и руској морнарици.
У односу на „Миг 35“, „Миг 29М/М2“ има нешто слабији радар па се у некој литератури тај авион заправо наводи као извозна варијанта „Миг 35“ који спада у класу ловаца пете генерације.
Војска Србије иначе у наоружању има четири авиона „миг 29“, три једносједа и један двосјед, и то је најсавременији авион које тренутно посједује српско Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες