Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Руски авион пао у Црно море, погинуле 92 особе


недеља, 25.12.2016. у 08:18
Тупољев Ту-154 руског војног ваздухопловства на стајанци аеродрома у Москви (Фото Ројтерс)
Руски авион типа Ту-154 срушио се у Црно море, јављају медији. Реч је о војном лету, на путу за Сирију, а у авиону су биле 92 особе, 84 путника и осам чланова посаде, преноси „Раша тудеј”.


Мапа фаталног лета "тупољева" (Извор "Раша тудеј")
Међу путницима "тупољева" су чланови војног уметничког ансамбла који су путовали у руску базу Хмејмим у Сирији поводом предстојећих празника као и неколико новинара. Авион се срушио непосредно по полетању из Сочија, где је слетео због допуне горивом.

Тонац телевизије НТВ Јевгениј Толстов пред полетање је на Фејсбук поставио слику авиона (Фото Фејсбук)
Међу настрадалима су чланови војног ансамбла „Александров”, укључујући и хор. Овај ансамбл гостовао је у Србији 2015. године. Са њима су на фаталном лету биле и новинарске екипе „Канала 1 Русија” и „Звезде”, званичног медија руског Министарства одбране. Авион је на пут кренуо из Москве, а одредиште је требало да буде руска база у сиријској области Латакија.
Спасилачки хеликоптери су приметили велике делове олупине на око километар и по од обале, где је Црно море дубоко између 50 и 70 метара. За сада нису пронађени преживели, а председник Русије Владимир Путин је информисан о овој трагедији. Услови за летење су били повољни а, иако је за било какве закључке прерано, појављују се прве незваничне информације да би технички проблем могао бити узрок удеса.


Наступ ансамбла "Александров" у Београду 2015. године (Фото Иван Милутиновић)
Иначе, авион типа Ту-154 је тромоторни путнички авион, мотори су смештени на репу летелице. Развијен је у време СССР-а, а данас је широм света у употреби око 50 авиона овог типа, преноси „Раша тудеј”.


Аеродром "Адлер" у Сочију (Фото Ројтерс)
Најпознатији удес авиона овог типа десио се 2010. када је у околини Смоленска пао Ту-154 и том приликом је настрадао председник Пољске Лех Каћински, као и скоро комплетан војни врх ове земље. Пољска делегација је путовала на комеморацију у Катиснку шуму, где су совјетске снаге 1940. године погубиле више хиљада пољских официра. Узрок ове несреће, која се десила по лошем времену и уз лошу комуникацију пилота и контроле лета у Смоленску, и данас је предмет контроверзи. (М.Г.)

Објављена листа путника, покренута истрага

Руско Министарство одбране објавило је листу путника авион овог министарства „Ту-154” који је јутрос са 92 особе пао ју Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији. Наведено је да је у летелици било 64 чланова званичног војног хора руских оружаних снага „Ансамбл Александров” који су кренули у руску базу Хмеимин где је требало да учествују у прослави Нове године, као и и извршна директорка хуманитарног фонда „Поштена помоћ” Јелисавета Глинка.


Авион типа Ту-154
Војни истражитељи Истражног комитета Русије отворили су кривичну истрагу. За сада је пронађено тело једне од жртава, као и документи новинара руског „Канала 1”. Портпаролка Истражног комитета Русије Светлана Петренко казала је за ТАСС да је кривична истрага отворена због „кршења правила летачке безбедности или припрема за њиих.„ Истражитељи су запленили документа и испитују особе које су припремале авион за лет.
Руски војни телевизијски канал „Звезда” је саопштио да је међу новинарима било троје њихових колега, а ту је било и троје чланова екипе „Канала 1”, преноси Танјуг.

Нико није преживео пад авиона

МОСКВА - Руско Министарство одбране саопштило је да су, према најновијим подацима, у авиону „Ту-154” који се јутрос срушио у Црно море недуго након полетања из Сочија према Сирији биле 92 особе и да нико није преживео.


Спасиоци у близини места несреће (Фото Ројтерс)
Руски председник Владимир Путин је изразио саучешће породицама погинулих и наложио премијеру Дмитрију Медведеву да стане на чело државне комисије која ће истраживати пад овог авиона.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....