Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αφίχθηκε για μια διήμερη επίσκεψη στη Σερβία και το Βελιγράδι για συνομιλίες με ανώτατους κυβερνητικούς , συμμετέχοντας στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα .
Ο Λαβρόφ θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός έρχεται με μήνυμα και για την ελληνική πλευρά , ενόψει πιέσεων και εκβιασμών από το Βερολίνο και την Τρόικα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν  δεν αρέσκεται καθόλου στο «παιχνίδι» που παίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο αρχιτέκτονας της λιτότητας και του Δ΄Ράιχ  στην Ευρώπη   Χερ Σόιμπλε , για αυτό και διαμηνύει ότι  τους έχει στοχοποιήσει προσωπικά .
Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η  η υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου των χωρών της Οικονομικής Πρωτοβουλίας της  Μαύρης Θάλασσας , όπου ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποι των 12 χωρών, θα συμμετάσχουν.
Εκτός της  Ρωσίας και της Σερβίας, στην «οικονομική πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας» συμμετέχουν  η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, και η Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά θα παραστούν η Αρμενία, η Γεωργία και η Αλβανία.
Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της σχέσης με την Σερβία , θα έχει ο  «εμπιστευτικός πολιτικός διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι οι κύριοι Πούτιν και Νίκολιτς συναντήθηκαν το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Νίκολιτς ήρθε  στη Μόσχα με αφορμή την παραλαβή του βραβείου από το Διεθνές Ταμείο της Ενότητας των Ορθοδόξων Εθνών.
russiagreeceserbiabrotherhoodorthodox1
Μερικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, εικάζουν ότι ο Λαβρόφ θα παραδώσει ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό Βούτσιτς από το Κρεμλίνο  για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές την άνοιξη του επόμενου έτους και αυτό αφορά την  υποστήριξη του Πούτιν στον Νίκολιτς.
«Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται πολύ για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και θέλουν να βεβαιωθούν ότι ο μελλοντικός πρόεδρος της Σερβίας θα έχει φιλο-ρωσικά αισθήματα», γράφει η σερβική εφημερίδα   Blic, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές στη Μόσχα.
Επίσης  ο Σεργκέι Λαβρόφ εκτός από τις συναντήσεις του   με Ντάτσιτς και  Βούτσιτς και την παράδοση  μηνύματος από τον  Βλαντιμίρ Πούτιν, θα τονίσει και στις «άλλες χώρες» ότι  η Ρωσία θα « έχει όλες τις πόρτες ανοιχτές», τονίζει το δημοσίευμα. 

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Τσεπούριν , μιλώντας  για την επίσκεψη στην Σερβία του Σ. Λαβρόφ και το μήνυμά του, είπε ότι ήταν μια προσχεδιασμένη επίσκεψη, που εμπεριέχει την εξέταση της γενικής κατάστασης, περιφερειακά θέματα και  διμερείς σχέσεις.
« Η Ρωσία θα προσπαθήσει  να κάνει  ό, τι είναι δυνατόν, εφόσον  η Σερβία το ζητήσει για την ασφάλεια της . Προσπαθούμε τα σερβικά συμφέροντα να λαμβάνονται υπόψη»,  είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Η Μόσχα παίζει με ιδιαίτερη μαεστρία το χαρτί των Βαλκανίων και προσωπικά την διασύνδεση της με  χώρες της περιοχής μέσω της ορθοδοξίας ,  που δύναται πραγματικά να «βασισθεί».
Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, μέρος της  ΠΓΔΜ , και ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα