Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Лед на Дунаву разбијаће и два ледоломца из Мађарске


субота, 14.01.2017. у 16:02
Дунав под ледом (Фото Раде Крстинић)
Два ледоломца из Мађарске активирана су данас како би, уз ледоломац „Гребен”, помогли да се разбију три ледена чепа формирана на Дунаву, изјавио је помоћник министра за водни саобраћај у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Вељко Ковачевић.
Највећи ледени чеп формиран је  код Даља, док је други формиран код Белегиша, а трећи узводно од Пупиновог моста, објаснио је Ковачевић и додао да су због тога Србија, Хрватска и Мађарска усагласиле о хитном активирању ледоломаца из Мађарске.
Он каже да стубови Пупиновог моста, иако су неке барже већ удариле у њих, нису угрожени.
„Очекујем да ће мађарски ледоломци највероватније у понедељак стићи до Апатина, а након тога продужиће до Даља како би разбили чепове”, рекао је он данас новинарима код Пупиновог моста и додао да ће, уз српски ледоломац „Гребен” и брод „Бор” ситуација до уторка бити стабилизована, те да неће више бити чепова.
То је, наглашава, само процена, јер  све зависи од тога колике су наслаге леда.
Ковачевић објашњава да је српски ледоломац „Гребен” стигао у београдски сектор и налази се на два километара од Пупиновог моста.
„Гребен се пробија, а то је јако тешко, јер су наслаге леда у неким деловима велике, имају и више од два метара. Такође, брод Бор је у близини Обреновца и он ће да им се придружи када се разбије чеп код Пупиновог моста”, навео је помоћник министра.
На питање ко ће бити најугроженији кад се чеп код моста разбије, одговара, да не очекује да ће то узроковати кризну ситуацију.
„Једини чеп који би могао да изазове кризну ситуацију је онај код Белегиша, јер лед треба да се спусти код Пупиновог моста, али Гребен ће сређивати ту ситуацију и требало би да избегнемо кризу”, рекао је Ковачевић.
Упитан да ли су угрожени стубови Пупиновог моста, јер су неке барже већ удариле у стубове, каже да нису, као и да ће „Гребен” прво преузети те две барже које су привезане код моста и спустиће их на безбедно, а након тога ће наставити с пробијањем леда. (Танјуг)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....