Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κοσσυφοπέδιο: Δεν επετράπη σε σερβικό τρένο να πάει στη Μιτρόβιτσα




Ιανουάριος 14, 2017. 20:47
Το σερβικό τρένο που αναχώρησε σήμερα το πρωί από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου με προορισμό την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα,  γύρισε πίσω αφού δεν επετράπη να εισέλθει  στο έδαφος του Κοσόβου.

Ο υπουργός Υποδομών, Λούφτι Ζάρκου, απέστειλε εντολή προς τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Σπεντ Μαζουνάι, για το σταμάτημα του τρένου στα σύνορα, αφού δεν είχε άδεια να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο.
Το τρένο έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σύνθημα που  καθορίστηκε ως πρόκληση του Βελιγραδίου.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το θέμα, όπως σημειώνει η αλβανική «Gazeta Shqip».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεκάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην Πρίστινα για να διαμαρτυρηθούν για το σερβικό τρένο που είχε ως προορισμό την Μιτρόβιτσα.
Το τρένο ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και ξεκίνησε για την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χωρίς να λάβει άδεια από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η είσοδος του τρένου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά εθνικιστικά συνθήματα είναι σε αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Θάτσι έγραψε στο Facebook ότι στο τρένο επέβαιναν Σέρβοι ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι  δεν είχαν άδεια εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
--

3 σχόλια:

  1. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, της οργάνωσης για την προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας αποφάσισε να θέσει την ένταξη του «Κοσσυφοπεδίου» – ένα ντε φάκτο αλβανικό κράτος που δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ 1999 – 2008. Η Σερβία καταδικάζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε δύο μέτωπα – στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και χρησιμοποιώντας το ιστορικό προηγούμενο του πλούτου των παραδειγμάτων της καταστροφής των σερβικών μεσαιωνικών εκκλησιών, μοναστηριών, τάφων και άλλα ίχνη που μαρτυρούν αιώνες της σερβικής ύπαρξη σε αυτόν τον τομέα.

    Το Κοσσυφοπέδιο (το «πεδίο των κοτσυφιών», στα σερβικά, «Kosova» στα αλβανικά, μια λέξη χωρίς νόημα) θεωρείται από τους Σέρβους ως το λίκνο των χριστιανικών πνευματικών και πολιτιστικών πτυχών τους. Οι Αλβανοί, ένας λαός ορισμένης Παλαιο-βαλκανικής προέλευσης, των οποίων η πρώιμη ιστορία είναι ασαφής, άρχισαν να εγκαθίστανται μαζικά στο Κοσσυφοπέδιο τον 17ο και 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της οθωμανικής δίωξης των Σέρβων μετά την αποτυχία των αυστριακών δυνάμεων να νικήσουν τους Οθωμανούς.

    Μετά τη «μεγάλη μετανάστευση των Σέρβων» το 1690, το Κοσσυφοπέδιο, όπου ούτε ένας καθεδρικός ναός, νεκροταφείο ή άλλο αντικείμενο με κείμενο στην αλβανική υπήρχε, κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από αλβανικό μουσουλμανικό πληθυσμό, που κινητοποιήθηκε από τη σημερινή Βόρεια Αλβανία. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί είναι Ρωμαιοκαθολικοί Χριστιανοί, μόνο στους Μουσουλμάνους χορηγήθηκαν γαιωκτημονικά προνόμια από τους Τούρκους.

    Τον 19ο και 20ο αιώνα, η δημογραφική έκρηξη των Αλβανών σε μια γη στην οποία χρησιμοποιούν σερβικούς γεωγραφικούς όρους για κάθε χείμαρρο, ποτάμι, βουνό, λόφο, πεδιάδα, δάσος, χωριό ή πόλη (με εξαίρεση κάποιο νεοϊδρυθέν γεωγραφικό αντικείμενο που αντικατοπτρίζει την οθωμανικό αραβο-περσική ετυμολογία), αποδείχθηκε καταστροφική για την παρουσία των Σέρβων. Η θέση των τελευταίων έγινε χειρότερη από το πολιτικό καθεστώς του «Κοσσυφοπεδίου» στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.

    Μετά το 1998, Αλβανοί μαχητές, ενθαρρυνόμενοι από χώρες υπό δυτική επιρροή, καθώς και ορισμένα ισλαμικά κέντρα εξουσίας, ξεκίνησαν μια ανελέητη εξέγερση. Στο πλαίσιο της μεγάλης πιθανότητας ότι το «Κόσοβο» θα πάρει την κατάσταση μέλους της UNESCO, ο παραλογισμός είναι ότι οι Αλβανοί θα έχουν προληπτικούς ελέγχους επί σερβικών αντικειμένων- μερικά από αυτά αξιοσημείωτης αρχιτεκτονικής δεξιοτεχνίας.

    Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν για αιώνες και ιδιαίτερα μετά το 1999, ότι σε εκατοντάδες περιπτώσεις Αλβανοί κατέστρεψαν εκκλησίες και άλλα Ορθόδοξα Χριστιανικά αντικείμενα καθώς και κάθε τι που τους θύμιζε έντονα την Σερβική ιστορική-πολιτισμική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο που προηγείται ιστορικά της πρόσφατης άφιξής τους ως Οθωμανοί πολεμιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες