Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Britanci pišu o nama: Beograd je prelep, morate ga obići po svaku cenu


Praznik Sretenje i proslava Dana državnosti Srbije inspirisali su novinare britanskog Telegrafa da sastave spisak svih onih stvari zbog kojih bi trebalo posetiti Beograd. Prema njihovom mišljenju, nikada nije bio povoljniji trenutak za posetu srpskoj prestonici, a predstavljamo vam njihove razloge.

   
1. Dobićete dosta toga za malo para
 
U Srbiji se, koja je trenutno u procesu priključivanja Evropskoj uniji, koristi dinar, a Britanci će vrlo brzo saznati da će dobiti dosta dinara za svoje funte. Pristup raznim atrakcijama i karte za javni prevoz koštaće vas manje od pet funti, a malo ćete potrošiti na hranu i piće.

2. Odličan noćni život
Beograd uživa reputaciju grada u kome se tokom cele godine organizuju žurke. U modi su razni muzički stilovi: od džeza do romske muzike i tehna. U srpskoj prestonici se nalazi veliki broj klubova u kojima ćete naći sve što vas interesuje.
 
 
 
3. Partijanje na splavovima
Tokom letnjih meseci noćna dešavanja se sele na reke Savu i Dunav. Tamo se nalazi mnoštvo splavova koji pružaju različite mogućnosti za provod.
 
 
4. Dve reke po ceni jedne
Grad je smešten na ušću Save u Dunav, što je jedna od ključnih znamenitosti u srpskoj prestonici. Takođe, reke razdvajaju grad na stari i novi deo, kojeg karakteriše posleratna brutalna arhitektura.

 
 
5. Najveća pravoslavna crkva na svetu
Hram Svetog Save jedna je od najvećih bogomolja na svetu. Izgradnja ovog objekta započeta je 1935. godine, a hram je toliko veliki da se i dan-danas u njemu radi na unutrašnjim detaljima, uključujući i mozaik.
 
6. Ne propustite ćevapčiće
Ćevapi, tradicionalno balkansko jelo koje se pravi od grilovanog mlevenog mesa, služe se sa naseckanim crnim lukom i kajmakom. U Beogradu ćevapa ima na svakom koraku i morate da ih probate.

7. Veliki broj koktel-barova
 
Autor teksta predlaže posetu nekim od restorana na Savi gde može da se jede izvrsna hrana uz džez u pozadini, ali i da se probaju razni kokteli.
 
 
 

8. „Supermarket Concept Store” – za svakog ponešto
Otvoren 2008. i namerno dizajniran u socijalističkom ruhu, ovaj prostor je mesto gde se susreću potrebe za hranom, pićem, šopingom i modom. Posetioci mogu da ispijaju zanatsku kafu ili pivo i da uživaju u ultra-hip modi, muzici i još mnogo toga.
 
 
9. Tvrđava Kalemegdan
Obavezno posetite čudesni Kalemegdan, ruševinu tvrđave koja je sagrađena kako bi odbranila grad od Otomanske imperije. Oni su je ipak osvojili i preuredili kao sopstveni odbrambeni bedem na brdu iznad ušća Save u Dunav. Kalemegdan je danas najpopularniji gradski park gde Beograđani vole da dolaze ne bi li uživali u prelepom pogledu.

10. Park na Kalemegdanu
Tamo se nalaze prelepo uređeni vrtovi i bašte, spomenici istaknutim Srbima, kao i impresivni Vojni muzej i Zoološki vrt. U parku se često organizuju kulturne manifestacije poput pozorišnih koncerata i predstava.
 
 
  
11. Najspektakularnije putovanje vozom u Evropi
Pruga Beograd-Bar povezuje srpsku prestonicu sa jednom od najvećih luka u Crnoj Gori, a putuje se kroz prelepa brda, planine i jezera. Karte su veoma jeftine.
 
 
 
 
12. Uživajte u miksu stilova arhitekture
Beograd možda nije tradicionalno najlepši grad. Njegove zgrade građene su u stilu iz komunističke ere, a da ne govorimo o ruševinama zgrada posle NATO bombardovanja. Ipak, postoje i izuzeci. U Zemunu možete da vidite kuće u austro-ugarskom stilu koje verno odslikavaju arhitekturu tog doba na granici dva carstva, a kaldrma u Skadarliji, boemskoj četvrti starog grada, ima stil i šarm pariskog Monmartra.

13. Možete da posetite Titov grob
Nemoje da propustite da posetite Titov mauzolej, odnosno „Kuću cveća”, u kojoj je sahranjen nekadašnji lider SFR Jugoslavije. Tamo se nalazi i muzej sa poklonima koje je Tito dobijao od običnih građana.
 
 
14. Ako vam treba izgovor, tu je festival Egzit
Možete da đuskate sve do zore u tvrđavi Petrovaradin koja je udaljena sat vremena vožnje od Beograda. Egzit je stvoren kao studentski vid političkog protesta, a sada je jedan od najboljih festivala u Evropi koji je prethodnih godina ugostio neka od najpoznatijih imena svetske muzičke scene. Festival se ove godine održava od 6. do 9. jula

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου