Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Grčka: Sve što možete da zamislite

Zamislite jedan grad u kome, sasvim slučajno, provedete par dana smešteni u stanu iznad ostataka palate rimskog cara Galerija.

Piše: Aleksandar Cvetković



24. februar 2017. 15:02

Šetate ulicama u kojima se smenjuju radnje, pijace, iskopine, kafići, restorani, crkve, spomenici, muzeji. A iza svakog ćoška proviruje veliko morsko plavetnilo.

Osvrnete se na drugu stranu i ugledate zidine tvrđave, prođete pored rimske Rotonde pretvorene u crkvu pa u džamiju, pa u muzej, a onda se odjednom pred vama pojavi Bela kula i, ubrzo, spomenik Aleksandru Velikom. Tu su negde i turski bazar, i hamam, katakombe svetog Joanisa, vizantijska crkva Agios Minas, koja je mirno preživela sav period Osmanlija, pa Sveti Dimitrije, a tu su i Ladadika i muzej Jevreja, kao i muzej makedonske borbe smešten u nekadašnji konzulat Grčke. Šetajući pored mora i brodića koji plove zalivom stignete do spomenika Aristotelu.

Zamislite jutarnju kafu u kafiću gde uz kafu izaberete i doručak (koji ulazi u tu istu cenu kafe). Ili zamislite da večeru završite dezertom na račun kuće, a kad posle toga naručite još i kafu, i nju vam donesu kao dar, uz osmeh. U sporednoj uličici pojedete odličan suvlaki uz još poneku lokalnu sitnicu.

Zamislite grad u kome vam svako ko čuje odakle ste, nasmejan kaže kako voli vaš grad i vašu zemlju. Kako želi da poseti Beograd ili ima tamo nekog sebi dragog. Grad u kome vam čovek koga ste videli samo jednom pre toga, pomogne kao najrođeniji, uz osmeh i pregršt poverenja. Gde vam se prodavci na pijaci obraduju što ste ponovo došli i kažu vam: "ista je cena i dalje".

Zamislite na jednom mestu Makedoniju (onu Filipovu i Aleksandrovu), Rim, Vizantiju, Osmanlijsko carstvo, Grčku... Zamislite grad u kome se rodio jedan Kemal Ataturk i u kome zauvek ostadoše stotine vojnika različitih uniformi, a među njima i mnogo naših dedova i pradedova da pod čempresima vekuju.

Zamislite sve to. Ili, jednostavno, otiđite u Solun.

- See more at: http://www.danas.rs/zivot.1140.html?news_id=339538&title=Gr%C4%8Dka%3A+Sve+%C5%A1to+mo%C5%BEete+da+zamislite#sthash.Mf4ab7oY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου