Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ODUŠEVILI SVET! Na Svetskom sajmu naoružanja Srbija predstavila svoje vojne sisteme!



ABU DABI – U Abu Dabiju danas je otvorena 13. međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme IDEX 2017, na kojoj svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi.

Premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje već prvog dana Sajma IDEX 2017, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa.
Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je reč o borbenim dejstvima.
Izuzetnu pažnju posetilaca, je, kako se navodi, izazvalo višenamensko oklopno vozilo Miloš, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka. Novitet je i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.
Advertisement
Štand Jugoimport SDPR-a nadmašio je dosadašnja izdanja i po veličini i po broju i značaju eksponata, navodi Ministarstvo odbrane. Osim standardnih proizvoda naših preduzeća kao što su razne vrste streljačkog naoružanja, sve vrsta malokalibarske, srednje i krupnokalibarske municije i komponenata, nevođenih i vođenih raketa, sistema ALAS, optike i optoelektronike, po prvi put su u prirodnoj veličini izloženi samohodna haubica Nora 155mm i oklopno vozilo 8×8 Lazar.

U Abu Dabiju boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.
“Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, i na njemu trenutno imamo aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara. Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencija”, izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...