Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

АМФИЛОХИЈЕ: Завршетак основних радова на Храму Светог Саве до 2019. године

АМФИЛОХИЈЕ: Завршетак основних радова на Храму Светог Саве до 2019. године

ИСКРА на Фејсбуку
Фото: rs.sputniknews.com
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да се нада да ће основни радови на Храму Светог Саве на Врачару бити завршени до 2019. године, када би требало да буде приређено свеправославно освештање Храма поводом 800 година добијања аутокефалности Српске цркве.
„Постављање мозаика у куполу Храма почеће половином априла, а посао ће бити завршен до краја године“, навео је митрополит Амфилохије за „Спутњик“.
Дијелове мозаика склапају руски умјетници у атељеу у Москви, под руководством руског академика Николаја Мухина.
У Москви је данас одржан и састанак мјешовите Руско-српске комисије за пријем радова на умјетничким дјелима, а српска страна је по први пут имала прилику да види мозаике.
Митрополит Амфилохије додао је да у овом тренутку нигдје у Европи и свијету не постоји радионица која би могла да изради такав и толики мозаик који се припрема за Храм Светога Саве.
Он каже да је на данашњем састанку у Москви договорено да сви завршени дијелови мозаика буду у априлу пренесени у Београд, те да буде настављен рад на сљедећој фази.
„Укупно је ријеч о 3.500 метара квадратних. То је огромно. Можете ли да замислите колико се камичака угради у сваки овај мозаик и колико ће их бити када се све обједини?“, каже митрополит Амфилохије.
Митрополит је истакао да се вјера враћа у српски народ, а да је Храм Светога Саве „свједочанство у најтежим временима“.
„Ми градимо највеличанственији Храм. У њему се сабира све што је саграђено кроз вијекове. У Подгорици смо саградили Храм Христовог Васкрсења, нешто мањи од Храма у Београду, али је у истом духу и свједок је духовне и моралне обнове која се догађа“, поручио је Амфилохије.
Руски гигант „Гаспромњефт“ донирао је 4.000.000 евра за израду унутрашње декорације куполе београдског Храма, у оквиру програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског насљеђа Србије.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες