Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Roditelji će moći da upisuju u školu NEVAKCINISANU DECU,

Četrvrtak, 16.3.2017.

Vakcinisanje u toku/ Ilustracija

Roditelji koji ne žele svoje dete da vakcinišu, ipak će moći da ga upišu u osnovnu školu, iako je to po zakonu zabranjeno.

SRBIJA

Izvor: Blic

 11:43

Jedina konsekvenca u ovom slučaju je novčana kazna koju će takav roditelj morati da plati i to do 150.000 dinara. Razlog za ovakav pravni vakum je taj što su u Srbiji na snazi dva zakona, koja su u koliziji. Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome, imamo i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Zbog ovakve situacije, praktično ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to odbijaju.

Ova pravila možda nikoga ne bi trebalo da zanimaju, da nismo došli u situaciju da nam prete epidemije već zaboravljenih bolesti. Drastično nam je opao broj vakcinisane dece, pa su sada u strahu i oni roditelji koji su svoju decu na vreme vakcinisali. Zbog niskog obuhvata imunizacije narušena je kolektivna zaštita, pa tako i vakcinisana deca mogu da obole.

Prema poslednjim podacima "Batuta", iz 2015. godine, obuhvat prve doze vakcine MMR-om pao je na 84 odsto, dok je za revakcinaciju nešto viši i iznosi 87,5 odsto. Zato smo i došli u situaciju koja je preteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije, jer samo u Beogradu čak jedna trećina dece sada nije primila prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole). To znači da su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija, na primer malih boginja, koja uveliko traje u susednoj Rumuniji.

Kontradiktorne priče i informacije koje se mogu čuti u javnosti i kruže internetom zbunjuju mnoge roditelje. S jedne strane, većina doktora tvrdi da vakcina nije štetna, dok oni koji su protiv vakcine i vakcinacije tvrde, na primer, da je MMR vakcina zaslužna za pojavu autizma kod dece.

Dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, jedan je od onih lekara sa kojima nema rasprave oko vakcina.

"Ko neće da vakciniše svoje dete, mora da piše izjavu, koju predajem inspekciji. Do sada sam imamo samo tri takva roditelja", tvrdi doktor Jonev. Kaže da se MMR vakcina daje od 12 do 15 meseci, ali da postoji neko prećutno pravilo među pedijatrima da se ona može dati i do druge godine, ukoliko je dete često bolesno.

"Ne mogu roditelji do beskraja da odlažu vakcinaciju. Jednostavno to nije moguće. Potvrdu za upis u školu dajem samo onoj deci koja vakcinu nisu primila zbog nestašice. Tada smo u obavezi da im naknadno damo", objašnjava dr Jonev za beogradski list.

Kada su u pitanju deca koja polaze u vrtić, nastavlja doktor, pedijatri su dužni da na svojevrsnom kartonu, koji se predaje predškolskoj ustanovi, upišu koje su sve vakcine primila deca.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες