Τρίτη 18 Απριλίου 2017

СТИЖЕ НОВИ ЧУВАР РУСКОГ НЕБА: Од ракетног система С-500 нема спаса


ИСКРА на Фејсбуку
Фото: in4s.net
Главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије, генерал-пуковник Виктор Бондарјев најавио да ће руска војска ускоро добити нове системе С-500 који представљају универзални комплекс далеког домета и пресретања пројектила на великим висинама.
Нови систем може да пресретне балистичке ракете, али и да погоди авионе, хеликоптере и крстареће ракете.
Специфичност геостратешког положаја Русије се састоји у томе да главну пријетњу по њену војну безбједност чине системи ваздушно-космичких напада иностраних држава. Искуство војних конфликта у неколико последњих деценија показује да није довољно да се развијају само одбрамбене снаге.
Због тога замјеник главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије Виктор Гумјони тврди да ваздушно-космичка одбрана Руске Федерације мора бити активна, мобилна и мора да носи офанзивни карактер.
Гумјони истиче и да руске снаге морају бити опремљене тако да могу да униште противничка средства напада у лету, да поразе авијацију непријатеља стационирану на аеродромима, као и носаче високопрецизног оружја, али и да могу да неутралишу орбиталне групе космичког наоружања противника.
Гумјони подсјећа да су Ваздушно-космичке снаге имају задатак да штите државу од напада из ваздуха и свемира.
„Након што су Американци, без најаве, ракетама типа ’томахавк‘ засули сиријски аеродром, вредело би замислити се над питањем – а шта ако сличан напад буде извршен на територији Русије? Како би и чиме Ваздушно-космичке снаге требало да реагују на сличне пријетње?“, пита се заменик главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије.
С-500 представља нову генерацију ПВО ракетних система „земља-ваздух“. То је универзални комплекс далеког домета и пресретања пројектила на великим висинама уз повећан потенцијал противракетне одбране. Систем С-500 може да пресретне балистичке ракете, али и да погоди авионе, хеликоптере и крстареће ракете.
По својим карактеристикама С-500 значајно превазилази могућности претходника С-400, али и америчког конкурента „Патриот 3”.
С-500 ће бити способан да истовремено гађа 10 мета, а брзина ракета је седам километара у секунди, што је отприлике брзина којом интерконтиненталне балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама улазе у атмосферу када се обрушавају на циљ.
Домет система С-500 је 600 километара, док је највиша висина на којој може да дјелује запањујућа – 200 километара изнад нивоа мора на Земљи.
Руско ваздухопловство планира набавку пет С-500 система, а прво ће бити ангажовани у оквиру система противваздушне одбране Москве

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....