Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ЈАСНА ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ: Русија има право да удари не само по терористима, него и по Американцима, ако им помажу


ИСКРА на Фејсбуку
Фото: Sputnik/ Наталья Селиверстова
После америчких напада на ваздухопловну базу сиријске војске у Хомсу Русија суспендује меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији, који је закључен са Вашингтоном, саопштило је руско Министарство спољних послова.
„Полазећи од тога, Русија не сматра да је потребно и исправно да се поштују раније закључени споразуми са САД и суспендује Меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операција у Сирији“, наводи се у саопштењу Министарства.
Практично, то значи да Русија може да удари без упозорења не само по терористима, него и по американцима, ако им помажу.
Москва позива Савет безбедности УН да одржи хитан састанак на којем би се расправљало о ракетном нападу САД на Сирију, наводи се у саопштењу.
„Позивамо Савет безбедности УН да одржи хитан састанак како би се размотрила тренутна ситуација“, саопштило је Министарство спољних послова.
„Ни не потрудивши се да нешто сазнају, САД су демонстрирале силу, војно се супротставиле земљи која се бори против међународног тероризма“, наводи се у саопштењу руског министарства.
„Ово није први пут да САД показују овакав непромишљен приступ који само погоршава постојеће проблеме у свету и ствара претњу за међународну безбедност. Само присуство америчких трупа и трупа других земаља у Сирији без сагласности Владе те земље или одлуке Савета безбедности УН представља грубо, експлицитно и неоправдано кршење међународног права“, истиче се у саопштењу.
Министарство спољних послова је нагласио да ако се раније то објашњавало „задатком борбе против тероризма, сада је у питању јасан чин агресије против суверене Сирије“.
„Поступци које су данас предузеле САД још више нарушавају руско-америчке односе“, пише у саопштењу.
Америчка војна акција у Сирији представља покушај да се скрене пажња са ситуације у Мосулу који се налази на ивици хуманитарне катастрофе, саопштило је Министарство.
„Нема сумње да војна акција САД такође представља покушај да се скрене пажња са ситуације у Мосулу, где је у акцијама коалиције коју предводе САД погинуло стотине цивила и појачава се хуманитарна катастрофа“, наводи се у саопштењу.
Руско министарство спољних послова саопштило је да је очигледно „да је напад америчким крстарећим ракетама унапред припремљен“.
„Сваком стручњаку је јасно да је одлука о нападу донета у Вашингтону пре догађаја у Идлибу, који су једноставно искоришћени као изговор за демонстрацију силе“, истакли су у Министарству спољних послова Русије.
У ноћи између четвртка и петка Сједињене Америчке Државе су лансирале више од 50 ракета „Томахавк“ на сиријски војни аеродром у Шаирату, који се налази на 38 километара од Хомса.
rs.sputniknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες