Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Σερβία: Διαδηλώσεις κατά του Βούτσιτς με το σύνθημα «Όχι στην δικτατορία»

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποιούνται καθημερινά στη Σερβία. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν για πρώτη φορά την επομένη των εκλογών, την περασμένη Δευτέρα, μέσα από το διαδίκτυο, από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με το σύνθημα ΄΄ Όχι στην δικτατορία ΄΄. Μερικές χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για την ΄΄ απολυταρχία του Βούτσιτς ΄΄ , την έλλειψη όρων ισότητας για όλους τους υποψηφίους κατά την προεκλογική περίοδο και την χρήση του κρατικού μηχανισμού και πόρων υπέρ του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η μαζικότητα της πρώτης διαδήλωσης λειτούργησε ενθαρρυντικά για την συνέχιση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες και την εξάπλωση του σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας. Έτσι, εκτός από το Βελιγράδι, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Νόβισαντ, στην Νις και σε άλλες δέκα πόλεις. Ταυτόχρονα στις κινητοποιήσεις των φοιτητών προσχώρησαν και χιλιάδες πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την νίκη του Βούτσιτς και την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι διαδηλωτές δεν επιτρέπουν την συμμετοχή στις πορείες πολιτικών της αντιπολίτευσης, δεν αποδέχονται τις δηλώσεις συμπαράστασης τους και δεν επιτρέπουν την προβολή κομματικών συμβόλων. Οι επιτροπές φοιτητών όλων των Πανεπιστημίων συμφώνησαν, εχθές, να συντονίσουν τη δράση τους και κατέθεσαν λίστα τεσσάρων αιτημάτων. Οι φοιτητές ζητούν: την καθαίρεση των μελών τις Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας αντισυνταγματική συμπεριφορά, την αλλαγή των μελών του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (REM) διότι δεν αντέδρασαν στις καταγγελίες για παραβίαση της αρχής ίσης προβολής υποψηφίων από τα ΜΜΕ, την παραίτηση της προέδρου της βουλής Μάγια Γκόικοβιτς διότι διέκοψε αυτοβούλως την λειτουργία του κοινοβουλίου για δύο μήνες και την παραίτηση του διευθυντού ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης για άνιση προβολή των υποψηφίων.
Διαδηλωσεις 1
Οι φοιτητικές οργανώσεις έδωσαν ραντεβού για νέα κινητοποίηση σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο στις διαδηλώσεις αλλά ούτε και βανδαλισμοί παρά το γεγονός ότι μπροστά από τα κυβερνητικά κτήρια, απ όπου περνάει η πορεία, δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.
Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε ότι ΄΄ είναι δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνουν όσοι δυσαρεστήθηκαν από την νίκη μου στις εκλογές ΄΄. Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Σεφάνοβιτς εξέφρασε την άποψη ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από την αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση από τη Μόσχα για τις διαδηλώσεις. «Όλοι οι παρατηρητές στις εκλογές, ακόμη και οι ξένοι, δεν διαπίστωσαν παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία […] το αποτέλεσμα εκφράζει την βούληση των πολιτών της Σερβίας. Ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδείξουν υπευθυνότητα και θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της χώρας» αναφέρει σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μάρια Ζαχάροβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...