Σάββατο 29 Απριλίου 2017

GRČKA STALA U ODBRANU SRBIJE – Grci zbog Srba očitali lekciju Briselu!



29 aprila 2017


Docent Odeljenja za međunarodne studije Univerziteta Pandion iz Atine Marijaeleni Kopa kaže da Brisel stalno postavlja Srbiji nove zadatke i produžava rokove.
Ona je istakla da Evropska unija time odlaže odluku o prijemu, ali i poručila Srbiji da ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada.
„Šokirana sam kada čujem pojedine izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslava Kačinjskog koje su direktno protivne osnovnim postulatima demokratije, a na koje Brisel ne reaguje. Istovremeno, uprkos svesrdnim nastojanjima Srbije da se integriše u EU, Brisel Srbiji stalno postavlja nove zadatke, podužava rokove, odlažući odluku o prijemu“, kazala je ona naglašavajući da ta „hipokrizija mora da prestane“.
Kopa je u intervju za „Politiku“ poručila Srbiji da na putu u EU ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada, naglašavajući da je ona svesrdni zagovornik integracije Srbije u EU.
„Godinama sam zastupala takav stav i u svojstvu izvestioca za Srbiju grupe partija socijalista i demokrata u evropskom parlamentu. Srbija ne treba da digne ruke od integracije u EU čak iako deluje da je proces proširenja zamrznut“, kazala je Kope i naglasila da ne treba slušati glasove koji poručuju da postoje i drugi putevi .
„Ne slažem se sa stavovima Edija Rame, ali oni su posledica kada Evropa zastane sa integrisanjem ovog dela kontinenta, krene u nametanje sve novih zadataka državama koje svesrdno nastoje da se uključe u integraciju. Kada napustite viziju zajedništva svih, na scenu neminovno stupaju neizvesnost i nestabilnost“, rekla je ona.
Kako je rekla, Evropa mora pronaći načine da Evropljani ponovo zavole EU i to stoga što jedino ujedinjeni možemo ostvariti prosperitet, stabilnost i mir, što su ciljevi zbog kojih je ta zajednica država prvobitno bila i osnovana.
Prema rečima Kope, svih 27 država EU po raznim temama ne mogu nastaviti istim korakom u domenu ekonomije i finansija, kao i odbrane koja je danas ključna tema, jer je korektno da se oni koji žele brže integracije brže kreću, ali bez toga da blokiraju pristup onima koji bi jednog dana želeli da im se pridruže.
Ona je odgovarajući na pitanje šta zadržava Grčku i Grke u EU, kazala da je EU jedinstveni projekat zasnovan na zajedničkoj izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti, koji je dobro funkcionisao do izbijanja krize.
„Sada se suočavamo sa trendom renacionalizacije, koji je doveo do toga da Nemačka danas determiniše budućnost EU. Mi smatramo da je Evropa naša zajednička kuća i želimo da se borimo za nju, i za Evropu solidarnosti“, rekla je Kopa dodajući da cilj treba da bude „evropska Nemačka, a ne germanizovana Evropa“.
Ona je potsetila da su pojedine države krenule da blokiraju balkansku migrantsku rutu i ograđuju se zidovima, kao i da je mađarski premijer Viktor Orban otvoreno izjavio da su oni u ratu protiv izbeglica, na šta Brisel nije odlučno reagovao.
„Grčka ne može biti magacin ljudskih duša u EU, i zajednica mora da izgradi načine da podeli odgovornost“, kazala je Ona.
Prema njenim rečima, tekuća arhitektura EU nije više održiva i ta zajednica ne može da nastavi kao da je stanje redovno, već mora da odgovori otkud rast populizma i desničarskih struja.
Kako je rekla, očigledno je da je EU na prekretnici, jer se suočava sa ekonomskom, političkom, moralnom i krizom manjka demokratije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου