Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

NEMA PRAVDE! Odbijen zahtev Srbije - ZLOČINAC RAMUŠ HARADINAJ NA SLOBODI!


Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinulo mu meru zabrane napuštanja teritorije Francuske

RTS/Informer.rs 27. 04. 2017. 09:05

09.40 - Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.

Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci.

- Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno - rekao je Haradinaj.

09.08 - Sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja - zločinac je na slobodi!

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelaciong suda u Kolmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

09.00 - Ramuš Haradinaj stigao u sud u Kolmaru.

Apelacioni sud u Kolmaru, danas će doneti konačnu odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja koga srpsko tužilaštvo tereti za ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Nakon dva odlaganja francuski sud će odluku saopštiti na javnoj sednici zakazanoj za devet sati.

U slučaju da veće da pozitivno mišljenje za izručenje Srbiji, Haradinaj bi imao pravo žalbe. U suprotnom moći će slobodno da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku suda.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, a danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara po Interpolovoj poternici, a nakon nedelju dana pušten je da odluku suda čeka na slobodi uz zabranu napuštanja Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom sudu za ratne zločine na Kosovu i i Metohiji, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου