Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Spasovdan i litija u Beogradu, 25. maja



Neko drugi 23. 5. 2017. Postavite komentar 713 pregled(a)

Gradska slava Spasovdan ove godine biće obeležena 25. maja, kada će biti organizovana i litija na ulicama Beograda.

To je veliki praznik koji je za slavu uzeo još despot Stefan Lazarević početkom 15. veka, kada je Beograd uspostavio kao svoju prestonicu, a gradska vlast je obnovila 1992. godine.

Po najavi, obeležavanje gradske slave počeće svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u centru grada.

Posle je planirana velika litija koja će ići gradskim ulicama: Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, Knez Mihailovom, spušta se do Saborne crkve, Kraljice Natalije i završava u Vaznesenjskoj crkvi.

Litija staje na tri mesta gde se moli za mir i blagostanje, za život, kao i za postradale u našem gradu: kod Terazijske česme, kod Saborne crkve i u porti Hrama vaznesenja.

– Bilo je puno izazova za naš glavni grad, puno rušenja, ali i puno novih početaka i gradnje. Obeležavanjem ove slave mi slavimo život i blagostanje, molimo se za sve naše sugrađane, ali i za putnike namernike i sve one koji dolaze u naš glavni grad. To je jedan divan povod da se svi okupimo i u sabornosti obeležimo Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je ovom prilikom pozvao sve Beograđane da uzmu učešća u litiji i da se u jednom prazničnom raspoloženju obeleži ovaj dan.

On je podsetio da je specifično da naši gradovi imaju svoje slave i da je to običaj još samo u Grčkoj.

Litija i organizacija saobraćaja

Tokom litije na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Od 9.30 do 11.00, zbog potreba organizacije litije, za motorni saobraćaj će se zatvoriti Ulica admirala Geprata (od raskrsnice sa Balkanskom i Gavrila Principa do raskrsnice sa Dobrinjskom ulicom, kao i ulaz u Ulicu admirala Geprata iz pravca Kneza Miloša).

Od 11.00 do 14.00, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj deonice litije i kako povorka bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je sledeća: Ulica admirala Geprata (početak ispred Crkve Svetog Vaznesenja), Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Kralja Milana, Terazije (zaustavljanje 5, 10 minuta ispred hotela „Moskva“), Knez Mihailova, Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve), Ulica kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) i Dobrinjska ulica.

Tog dana, od 10.00 do 15.00, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa), koji ometaju trasu litije.

Mole se sugrađani da od 10.00 do 14.00 zbog održavanja litije ne parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša) i Dobrinjskoj (na potezu od Ulice kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi stajalištu na Terazijama, jer će ih JKP „Parking servis“ uklanjati. (Beoinfo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες