Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

OTP banka Srbija kupila Vojvođansku banku


BUDIMPEŠTA -
Nacionalna banka Grčke (NBG) potpisala je sporazum sa OTP bankom Srbija o prodaji svog 100-procentnog vlasništva nad Vojvođanskom bankom.
Potpisan je i sporazum o prodaji NBG Leasing-a i ostalih izloženosti NBG Grupe u Srbiji, a dogovoreni iznos za akcijski kapital Vojvođanske banke i NBG Leasing-a iznosi 125 miliona evra, saopšteno je iz OTP banke Srbija.
Kao rezultat preuzimanja, tržišni udeo OTP banke Srbija će se povećati na 5,7 procenata, te će stoga postati sedma najveća banka na srpskom tržištu.
OTP banka
"Poslednjih godina OTP banka Srbija ostvaruje kontinuirani rast, a naša su očekivanja da će se ovaj pozitivan trend nastaviti potpomognut ovim preuzimanjem", rekao je zamenik generalnog direktora OTP Banke Mađarska i predsednik Upravnog odbora OTP banke Srbija Laslo Volf.
Kako je dodao, strateški cilj OTP banke je povećanje tržišnog udela u zemljama u kojima je prisutna, a nakon uspešno realizovanih akvizicija u Hrvatskoj i Rumuniji, ovo je treće preuzimanje banke koje je izvršeno u poslednjih nekoliko meseci.
Očekuje se da će finansijsko zaključenje transakcije biti završeno do kraja 2017. godine, a OTP banka Srbija i Vojvođanska banka će uložiti sve napore kako bi obezbedile efikasnu integraciju finansijskih institucija, dodaje se u saopštenju.
Sa tržišnim učešćem od 4,2 odsto bilansne aktive bankarskog sektora na kraju 2016. godine, Vojvođanska banka je deveta po veličini banka u Srbiji, navodi se u saopštenju.
U 2016. godini, ukupna aktiva Vojvođanske banke je iznosila 1.173 miliona evra, uz ukupno stanje kredita od 810 miliona evra. U protekle dve godine, banka je ostvarila prinos na sopstveni kapital (ROE) od 1,9 odsto i 2,3 odsto.
Vojvođanska banka trenutno ima 1.405 zaposlenih, posluje preko mreže od 105 filijala i raspolaže sa 138 bankomata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....