Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Srbi sa juga počeli da letuju i u Albaniji


Broj turista koji se poslednjih godina odlučuju za letovanje na albanskom primorju je u porastu i prema procenama iz turističkih agencija iz Bujanovca i Preševa, koje su prodavale aranžmane za ovu još uvek nedovoljno primamljivu turističku destinaciju, vladalo je za letovanje u Draču.
6
Piše: Vojkan Ristić
Bujanovac, Preševo 16. avgust 2017. 08:05
Srbi sa juga počeli da letuju i u Albaniji
Drač- Foto: EPA / MALTON DIBRA
Kastriot Jakupi, menadžer turističke agencije "Globi travel" iz Bujanovca, za Danas objašnjava da su srpski turisti najčešće odlazili na letovanje u Drač, gde je puni pansion sa šest noćenja i prevozom od Gnjilana koštao 180 evra.
- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je broj srpskih turista koji su ove godine preko naše, i drugih agencija sa juga Srbije letovali u Albaniji, veći za 35 procenata u odnosu na prošlu godinu i niko nije imao primedbe na aranžmane. Mnogi su išli sopstvenim prevozom, ali i organizovano iz Gnjilana, odakle do kraja septembra postoji organizovani prevoz za sve destinacije - naglašava Jakupi za naš list.
Najekskluzivnije mesto za letovanje je Saranda gde se cena kompletnog aranžmana sa prevozom i punim pansion za šest noćenja kretala od 275 evra u julu do 225 evra za period u prvoj polovini septembra.
- Tu su i mesta Vlora, Velipoja i Shjengjin mesto poznato i pod imenom "Sveti džin", kao i još uvek u turističkom početnom razvoju Himera, Jale i Spile. U Albaniji se iz godine u godinu sve više ulaže u primorski turizam pa stoga raste i interesovanje, a cene su sasvim pristupačne i za standard srpskih turista sa juga Srbije. Prednjači mediteranska kuhinja, a posebno je popularna italijanska sa specijalitetima koje su tamošnji ugostitelji savladali radeći u restoranima po Italiji - kaže naš sagovornik navodeći da je u odnosu na Grčku, vanpansionska potrošnja u pogledu cena pića, kafe i cena ishrane u restoranima jeftinija i do 30 procenata.
Cena povratne autobuske karte iz Gnjilana kreće se od 20 evra za Drač, a 25 evra za Sarandu. Po rečima našeg sagovornika najviše turista koji su se odlučili za letovanje na albanskom primorju ove godine bilo je iz Rumunije, Nemačke i Francuske.

Pica za četiri, ćevapi za 1,5 evra

- Pivo u restoranima u zavisnosti od vrste košta 1,5 do dva evra. Kafa na plaži se plaća jedan evro, pica 3- 4, sladoled jedan, a deset ćevapa od goveđeg mesa koštaju 1,5 evra. Cene privatnog smeštaja u dvokrevetnoj sobi su od 17 do 25 evra - navodi za Danas Jakupi, izražavajući zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom u pogledu broja prodatih aranžmana.

Ljubazni i maksimalno profesionalni

Miodrag Stojković iz Vladičinog Hana već nekoliko godina porodično letuje na albanskom primorju i njegovi utisci su da Albanci iz sezone u sezonu čine krupne korake u osvajanju evropskih standarda.
- Plaže su čiste i uređene, a domaćini ljubazni i predusretljivi prema svim gostima. Posebno cene turiste iz Srbije, ne obraćajući pažnju na nikakva politička pitanja, već se trude da vam budu na usluzi na svakom koraku. Sporazumevanje je najbolje na engleskom jeziku, mada mnogi znaju i italijanski i srpski jezik. Svake godine otvori se po nekoliko novih hotela pre svega na sve interesantnijem jugu albanskog primorja - objašnjava za naš list Stojković

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....