Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η ποντιακή αποστολή που έκανε όλο το Βελιγράδι να μιλά για τον Πόντο (βίντεο, φώτο)


Εκτός συνόρων, και συγκεκριμένα στη Σερβία, βρέθηκε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κατά το διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν τη γειτονική χώρα με σκοπό να πραγματοποιήσουν εμφανίσεις σε εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και να γνωρίσουν στο σύντομο πέρασμά τους την πόλη του Βελιγραδίου.
Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα μέλη της αποστολής να παρουσιάσουν εκτός Ελλάδος τον πολιτισμό του Πόντου και την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως.
Η πρώτη εμφάνιση του χορευτικού τμήματος έγινε στην εκδήλωση «Organic Live Festival» στο κεντρικότερο πάρκο του Βελιγραδίου, το Τόπτσιντερ, αποσπώντας πολύ θερμές κριτικές από τους διοργανωτές. Το χορευτικό τμήμα συμμετείχε επίσης και σε δύο ακόμα εκδηλώσεις: στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Βελιγραδίου και στο Δμημαρχείο του Νόβι Σαντ, μαζί με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους από Ελλάδα (το Σύλλογο Κρητών και Φίλων Ωραιοκάστρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μαδύτου και τη Βυζαντινή Χορωδία «Ηδίμελον»).
Κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας είχαν συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του πατριάρχη Σερβίας, τους μητροπολίτες Νόβι Σαντ και Ναϊσού, τους δημάρχους Βελιγραδίου και Νόβι Σαντ και την εκπρόσωπο του ΕΟΤ στη Σερβία, στους οποίους έγινε παρουσίαση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως και τους δόθηκαν τα ανάλογα αναμνηστικά δώρα του συλλόγου με τη συνοδεία τοπικών προϊόντων της Νάουσας.
Η ποντιακή αποστολή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου με ξεναγήσεις στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Βελιγραδίου, όπως το πάρκο Καλεμέγκνταν, το Κοινοβούλιο, τα διάφορα κρατικά κτήρια και τον πύργο Νεμπόισα, μαθαίνοντας έτσι κάποια από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...