Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Dobijanje posla u Grčkoj

Kada počne leto pojedini stanovnici Srbije počinju da traže neki sezonski posao kako bi zaradili novac i malo doprineli kućnom budžetu. Pored branja voća nedaleko od mesta u kojem žive, mnogi često odlučuju da se otisnu na neko od primorje u okruženju kako bi radeći kao kuvari, konobari i sobarice zaradili više. U poslednje vreme sve više postaje popularan i posao branja maslina i to baš u Grčkoj, gde dosta Srba provedi svoje letnje odmore.
Prema pisanju Fejsbuk stranice “Live from Greece”, masline se beru ručno sa gajbicom oko vrata. To su one koje su namenjene za prodaju, a ne za preradu.
Potrebno je da radnici budu pažljivi i da ne dozvole da im masline padnu na zemlju jer bi mogle da se oštete.
Radna cena iznosi uglavnom oko 2 evra ili nešto više po gajbici, a radnik dnevno u proseku može da sakupi oko 20 gajbica. To znači da dnevnica jednog radnika iznosi minimum 40 evra.
Za ovaj posao se uglavnom zainteresovani radnici iz Bugarske.
U ovom periodu se zelene masline, koje će u aprilu biti spremne za prodaju. Nešto kasnije, posle 20. oktobra skupljaju se zrelije masline od kojih se dobija maslinovo ulje.
Prema pisanju “Nikana.gr”, prošle i ove godine nije bilo puno kiše, pa je bilo i manje maslina, što je dovelo do skoka cene ulja.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου