Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

GRČKI PREDSEDNIK U BEOGRADU

Vučić: Zahvalnost Grčkoj na podršci; Pavlopulos: Put Srbije prema Evropi je otvoren
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na sastanku sa predsednikom Grčke Prokopiosom Pavlopulosom izrazio zahvalnost grčkom predsedniku i grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na velikoj podršci na evropskom putu.

Foto: Epa/Koca Sulejmanović / EPA; Poklon srpskoj zastavi: Prokopios Pavlopulos u dvodnevnoj poseti Beogradu
Vučić je u uvodnom obraćanju na sastanku s Pavlopulosom i delegacijom Grčke u Palati Srbija podsetio da su zvaničnici Grčke bili s nama kada smo otvarali poglavlja na sastancima u Briselu i da su nam prvi čestitali, na čemu smo im, dodao je, veoma zahvalni.
Predsednik Srbije pomenuo je i da konstantno raste trgovinska razmena i saradnja dve zemlje.
Visoki savet za saradnju sledeći put u Beogradu
Vučić je danas zamolio je grškog predsednika Prokopiusa Pavlopulosa da naredni sastanak Visokog saveta za saradnju bude održan što pre, da bude u Beogradu i da se za taj skup pripremni dokument o strateškom povezivanju i partnerstvu Srbije i Grčke.
Na pres konferenciji nakon sastanka s Vučićem i grčki je predsednik izrazio očekivanje da će se to upravo tako dogoditi i to već početkom naredne godine, a Vucić je podsetio na 150 godina prijateljskih odnosa dve zemlje, te ponovo zahvalio Pavlopulosu na tome što njegova zemlja i on lično podržavaju teritorijalni integritet i i celovitost Srbije.
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Podsetio je i da je Grčka uvek bila s nama u Briselu kad se razgovaralo o napretku Srbije i otvaranju novih poglavlja, te dodao da očekuje da će tako biti i ubuduće.
- Smatramo Grčku i narod i vas lično kao iskrene prijatelje građana Srbije i srpske države - poručio je Vučić, uveren da će poseta grčkog predsednika značajno doprineti razvoju daljih odnosa.
Pavlopulos: Put Srbije prema Evropi otvoren
Put Srbije prema Evropi je otvoren, izjavio je danas u Beogradu grčki predsednik Prokopis Pavlopulos.
Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pavlopulos je rekao da Grčka, koja je u Evropskoj uniji tolike godine, spremna da pruži svu moguću pomoć Sbiji u njenom konačnom pravcu i na putu priključenja Uniji.
Foto: Tanjug/AP Grčki predsednik na pres konfereniji u Palati "Srbija"
- Taj proces ima dobre rezultate… otvoreno je 10 poglavlja od kojih tri veoma značajna - rekao je grčki predsednik.
Pavlopulos je rekao i da Grčka pozitivno gleda na priključenje drugih zemalja Uniji, ali pod određenim uslovima.
- Grčka se zalaže za ujedinjenu, federalnu Uniju, zasnovanu na osnovima principima solidarnosti, demokratije i ljudskih prava - rekao je Pavlopulos i dodao da, imajući to u vidu, Grčka smatra da sve zemlje imaju svoje mesto u okviru Unije.
Trgovinski rast dve zemlje da bude bolji
Vučić je pomenuo trgovinsku saradnju dve zemlje i njen rast i rekao da je prošle godine ona bila oko 390 miliona evra, a da se očekuje da ove godine bude i oko 450 miliona.
Kako je ocenio, to jeste napredak, ali nismo zadovoljni, jer ima prostora za još veću trgovinsku saradnju, za izvoz naših prouzvoda u Grčku, ali je poručio i da smo mi uvek otvoreni za uvoz.
Foto: Tanjug/AP
Predsednik Srbije je rekao da je za nas od izuzetnog značaja razmena u sektoru usluga, primetivši da je sve veći broj Grka dolazi u Beograd i Srbiju, ali da je, naravno, drastično veći broj onih koji iz Srbije odlaze u Grčku kao turističku destinaciju.
Vučih je napomenuo čak da je Grčka apsolutno prva turistička destinacija za koju se u Srbiji opredeljujemo i podvukao da i to govori o srpskoj ljubavi prema Grčkoj i grčkom narodu.
On se osvrnuo i na projekte koji se planiraju i na kojima se već radi i ukazao na poboljšanje infrastrukturne i svake druge povezanosti dve zemlje.
Foto: Kabinet predsednika Republike Srbije / Promo Aleksandar Vučić i Prokopis Pavlopulos
Dodao je i da će i danas biti sa prijateljem iz Grčke u parlamentu Srbije, da će zatim organizovati specijalnu večeru, te da će imati još dosta vremena da razmene mišljenja i stavove.
U tom smislu Vučihc je rekao i da je od predsednika Pavlopulosa naučio nešto novo, da ga je pažljivo slušao.
Kako je rekao posle onoga što se juče dešavalo u Španiji i nakon onoga što je čuo od predsednika Pavlopulosa, uvernen je da ćemo naše nacionalne i državne interese još snažnije umeti da odbranimo i čuvamo.
Svečani doček ispred Palate "Srbija"
Vučić je tokom pre podneva, uz gardu i svečano intoniranje himne ispred Palate "Srbija" dočekao svog grčkog kolegu.
Predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je RTS.
Foto: Epa/Koca Sulejmanović / EPA;
Nakon svečanog dočeka ispred Palate "Srbije", usledio je tet-a-tet razgovor dva predsednika, nakon čega su im se pridružile i delegacije dve zemlje.
Očekuje se da se zatim Vučić i Pavlopulos obrate medijima, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.
Pavlopulos će se potom sastati sa premijerkom Anom Brnabić.
Tokom dana grčkog predsednika primiće i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a povodom njegove posete biće održana i posebna sednica parlamenta kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije.
Predsednik Grčke položio venac na Spomenik neznanom junaku
Predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali
Uz najviše vojne počasti, intoniranja himni Grčke i Srbije i počasnog stroja Garde Vojske Srbije, predsednik Grčke upisao se u spomen-knjigu na avalskom spomeniku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Predsednik Pavlopulos bio je u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.
Grčki predsednik boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου