Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Οι Αμερικανοί στήνουν σκηνικό πλατείας Μαϊντάν στη Σερβία – Αποσταθεροποίηση εν’ όψει στα Βαλκάνια


Loading…
1
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να μετατρέψουν την Σερβία σε πλατεία «Μαϊντάν» προκειμένου να εκβιάσουν τη χώρα να απομακρυνθεί από την Ρωσία και να ανέβει στο άρμα της Δύσης. Η αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν σχολιάζοντας τις πρόσφατες
δηλώσεις του βοηθούν αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι «η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες».
Αναλύοντας τις εξελίξεις στη γειτονική Σερβία, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν και την Ελλάδα, ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Α. Ασάφοβ, τόνισε κατ’ αρχήν πώς ο παραλληλισμός που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. «Όλες οι έγχρωμες επαναστάσεις, η Αραβική Άνοιξη και όλες οι πολιτικές διαδικασίες σχετικά με το θέμα αυτό έχουν γίνει καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ.
Έτσι, όταν η Αμερική “προτείνει” στη Σερβία να ταχθεί υπέρ μιας πλευράς και να επιλέξει με ποιον θα συνταχθεί, στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον απειλεί κεκαλυμμένα τη Σερβία ότι αν το Βελιγράδι δεν ακολουθήσει μια φιλοαμερικανική κατεύθυνση, θα τεθεί ενώπιον του κινδύνου μιας κοινωνικής διαμαρτυρίας, ενώ ενδεχομένως να σημειωθούν και συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή των νόμιμα εκλεγμένων Αρχών. Αυτό είναι μία καλά συντονισμένη τακτική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», τόνισε Ασάφοβ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσιγκτον βλέπει τα Βαλκάνια ως σφαίρα επιρροής της, όπου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας οι Αμερικανοί ήταν πολύ δραστήριοι πολιτικά και διπλωματικά στην περιοχή, υποστηρίζοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης.
«Σήμερα, η Ε.Ε. εργάζεται για να προστατεύσει την κυριαρχία της, διότι ενώπιόν της φαίνεται να διαλύεται στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός της ενωμένης Δύσης, που επηρεάζεται από τις εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις και τις οικονομικές συνθήκες και φυσικά από την έξοδο της Μ. Βρετανίας. Γι’ αυτό τώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν το “status quo” με απειλητικές δηλώσεις αξιωματούχων τους, οι οποίοι υπερασπίζονται τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες από τη προσέγγιση με τη Ρωσία και γενικά οποιασδήποτε διαφορετική πορεία από εκείνη της Ουάσιγκτον», εκτιμά ο Ρώσος αναλυτής.
Αλλά και η επιστημονική συνεργάτης του «Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Βαλκανικής Κρίσης» της Μόσχας, Ιρίνα Ρούντνεβα ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ενίσχυση των πιέσεων οι οποίες ασκούνται στη Σερβία. Όπως τόνισε, το Βελιγράδι προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να διατηρήσει την ουδετερότητα του έναντι των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα να συνεργαστεί και με τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ φυσικά αντιδρούν σε αυτή την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, γιατί επιθυμούν να ασκήσουν πλήρη επιρροή και έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή, καθώς εκτός της Σερβίας υπάρχει και η ΠΓΔΜ. Όλες οι άλλες χώρες της περιοχής ακολουθούν τις πολιτικές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Έτσι, αποδεικνύεται ότι μόνο το Βελιγράδι και τα Σκόπια είναι εκτός του πλήρους ελέγχου της Δύσης.
Αυτές οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να εργαστούν για να ακολουθήσουν μια δική τους εξωτερική πολιτική. Αυτή η τάση δεν ικανοποιεί ούτε τη Ουάσιγκτον ούτε τις Βρυξέλλες, γι ‘αυτό ασκείται πίεση, ειδικά στη Σερβία, προκειμένου να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία και να εξαρτάται πλήρως από την επιρροή της Δύσης», δήλωσε η Ρούντνεβα.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Σερβία βασίζεται στη στήριξη της Ρωσίας, επειδή είναι μια μικρή βαλκανική χώρα η οποία δεν έχει μεγάλη επιρροή στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, τόνισε ότι αποτελεί μία πολύ σημαντική στρατηγική περιοχή, όπως άλλωστε και ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αμερικανική στρατιωτική Βάση βρίσκεται πρακτικά στο έδαφος της Σερβίας, στο Κόσοβο.
Το θέμα του Κοσόβου είναι δύσκολο για το ίδιο και αποτελεί έδαφος της Σερβίας, ανεξάρτητα από το τί θεωρούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Γι’ αυτό για τους Αμερικανούς είναι ζωτικής σημασίας να παραιτηθεί το Βελιγράδι τελικά από το Κόσοβο, προκειμένου να τεθεί αυτή η περιοχή έμμεσα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, κάτι στο οποίο αντιστέκεται σθεναρά η Σερβία όλο αυτό το διάστημα, με τη στήριξη της Ρωσίας. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Δύση να απαρνηθεί το Βελιγράδι τη στενή συνεργασία του με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου