Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Захарова: Трибунал покушава да дâ антисрпску интерпретацију грађанског рата у бившој Југославији

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је престанак рада Међународног трибунала за бившу Југославију.
Захарова је подсетила да ће Међународни суд за бившу Југославију прекинути свој рад до 31. децембра ове године у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 2329 (2016).
„Русија је више пута истицала значајну политизацију и предрасуде Међународног кривичног суда у разматрању случајева. Грађански рат у бившој Југославији деведесетих година прошлог века трагична је страница у светској историји. Међутим, Трибунал покушава да дâ једнострану антисрпску интерпретацију ових догађаја“, нагласила је Захарова.
Покушаји Трибунала да прикривено припише кривицу за одређене злочине народима, владама и државама у целини изазивају тензије и узајамно неповерење на територији бивше Југославије, реанимирају дугогодишње проблеме и међуетничке противречности у региону, додала је она.
Занемаривање основних права оптужених од стране Трибунала такође изазива забринутост. „Постоји много примера за то, укључујући и недавно одбијање Трибунала да привремено ослободи бившег врховног команданта оружаних снага Републике Српске Ратка Младића ради лечења у Русији, упркос погоршању његовог здравља и упркос томе што је Русија пружила одговарајуће гаранције Међународном суду“, навела је Захарова.
Трибунал такође није постао ефикасан инструмент за међународну кривичну правду. С обзиром да је он ад хок суд, по својој суштини привремена институција, Међународни суд постојао је више од 20 година и потрошио милијарде за свој рад. Русија је више пута изражавала озбиљну забринутост због продужавања рока завршетка рада Трибунала од стране Савета безбедности УН.
С тим у вези, очекујемо престанак рада Хашког трибунала и хитни пренос свих отворених питања на „резидуални механизам“. Полазимо од чињенице да је „резидуални механизам“ привремена структура и инсистирамо на његовој максималној ефикасности, у смислу поштовања стандарда правосуђа, укључујући и рокове судских процеса, закључила је Захарова.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...