Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

To ΔΝΤ ζητά την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την Ελλάδα από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, καθώς το Ταμείο προτείνει την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τις χώρες των Βαλκανίων.
Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ.
Συνιστά, δε, την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια.
Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία. 
«Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....