Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Zvaničnik NATO se oglasio povodom „tajnog plana“ za Balkan




Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan iz odeljenja za javnu diplomatiju Robert Pscel ocenio da se region kreće u pravom smeru jer sve zemlje žele u EU.
On je naveo da NATO ne preferira neku zemlju na račun drugih, ocenivši da bi evropske integracije trebalo da donesu korist svima. Za nas je, kaže Pscel, veoma važno šta se dešava na Zapadnom Balkanu po pitanju bezbednosti i evropskih integracija, jer se ne može zamisliti da region bude izvan glavnih tokova.
– EU je željeni cilj svih u regionu, NATO samo za neke, ali opet niko nije isključen, mi želimo da svi imaju koristi od toga – rekao je Pscel i podsetio da ta organizacija vodi politiku „otvorenih vrata“ koju je potvrdila Crna Gora kada je postala njena članica.
On je istakao da NATO ima pozitivnu agendu za Zapadni Balkan i da nema „tajnih planova i tajno skovanih ideja“.
Kako kaže, NATO želi da pojača svoje angažovanje iz više razloga, pre svega zbog bezbednosti u reginu što je vitalni interes, ali je istakao i da se poštuje politika svake zemlje u regionu i da je to nešto što se podrazumeva.
On je ponovio da KFOR ostaje kao neko ko je najvažniji u obezbedjivanju sigurnosti i bezbednosti na Kosovu i u zaštiti manastira.
Pscel kaže da treba rešiti problem dezinformisanja koje preovladava gotovo svuda, navodeći da to nije problem samo EU, NATO ili pojedinačnih zemalja. Ocenio je da to izaziva nepoverenje ili utiče na dobrosusedske odnose, te da je jako važno proveravati izvore.f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...