Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika

DOGOVOR
 
ATENA - Grčka je obznanila u subotu da je postigla dogovor s predstavnicima svojih vjerovnika u sklopu treće revizije sadašnjeg programa pomoći zemlji, koji će odrediti isplatu sljedećeg obroka zajma.
"Postigli smo sporazum s predstavnicima institucija o svim temama", rekao je novinarima grčki ministar financija Euklid Cakalotos.
Cakalotos i ministar gospodarstva Georges Stathakis su od utorka u Ateni razgovarali s predstavnicima Europske unije, Europske središnje banke (ESB), Europskog mehanizma stabilnosti (MES) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Da bi dobila zeleno svjetlo od vjerovnika za deblokiranje zajma, Grčka se morala obvezati da će ispuniti u prosincu 95 preuzetih obveza, posebice reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije te ubrzanje privatizacije.
Zaključak treće procjene grčkog programa je predviđen na sastanku Euroskupine 22. siječnja i trebao bi otvoriti put za novu tranšu zajmova zaduženoj zemlji, pod uvjetom da grčki parlament usvojo reforme.
Grčka od 2010. živi od međunarodnih zajmova Europljana i Međunarodnog monetarnog fonda kroz tri programa, u zamjenu za sve oštrije mjere štednje.
Treći program pomoći koji financiraju zemlje članice EU-a, ali ne i MMF-a traje do kolovoza 2018. i Atena se nada da će se zatim okrenuti prema tržištima da bi se sama financirala.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....