Δολοφόνησαν κορυφαίο Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο

Θύμα δολοφονίας έπεσε ο θεωρούμενος ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές τον 64χρονο πολιτικό μπροστά από τα γραφεία του κόμματός του, «Πρωτοβουλία των Πολιτών - Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP) , στο σερβικό τομέα της Μιτρόβιτσα, όπως μετέδωσε η σερβική κρατική τηλεόραση. Η αστυνομία αναζητεί τον δολοφόνο.«Εύχομαι να μην είναι αλήθεια, αλλά οι γιατροί κήρυξαν τον Όλιβερ νεκρό στις 09:30 το πρωί», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Νεμπόισα Βλάτζιτς στο AP.Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρείτο από τους μετριοπαθέστερους ηγέτες της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κόσοβο, όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο δέκα χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ιβάνοβιτς είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1999 στη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου, αλλά τον Φεβρουάριο του 2017 εφετείο ανέτρεψε την απόφαση και διέταξε νέα δίκη.

Μετά τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, ενώ σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες αποχώρησε από συνάντηση με εκπροσώπους της Πρίστινα, όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταδίκασε τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού κάνοντας λόγο για «πρόκληση στην έννομη τάξη».


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ZAŠTO SE PRIKRIVA LEK PROTIV RAKA?

η Άννα Πρέλεβιτς μάς ξεναγεί στις ομορφιές της σερβικής πρωτεύουσας.