Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Глоговац - једна прича...


Поделе међу људима форсирају хуље ради личне добити и личних циљева. Одреднице као што су Србин, хомосексуалац, Хрват, хетеросексуалац... у ствари су погубне, тек када упознамо човека, тада знамо нешто о њему, говорио је Небојша Глоговац
петак, 09.02.2018. у 12:06
Фото Танјуг - З. Жестић
Трудим се да играм занимљиве, интригантне људе чије ме судбине инспиришу као уметника, пуним душу себи и другима и то ми је највећа награда од посла којим се бавим, тако је говорио глумац Небојша Глоговац (1969-2018) за Танјуг крајем 2016. године.
Тада је поводом за разговор са прослављеним глумцем била његова улога у филму „Устав Републике Хрватске” у режији Рајка Грлића за коју је добио „Златну арену” у Пули, али и његово запажено тумачење Хамлета у Југословенском драмском позоришту.
„Одреднице као што су Србин, хомосексуалац, Хрват, хетеросексуалац... у ствари су погубне, тек када упознамо човека, тада знамо нешто о њему, рекао је Глоговац у сусрет премијери Грлићевог филма.
Он је нагласио да увек настоји да му следећа улога представља искорак у нешто ново и неистражено.
„Трудим се да играм занимљиве, интригантне људе чије ме судбине инспиришу као уметника. У Грлићевом филму играм професора повијести у пензији Вјекослава Краља, који је декларисани геј и чији је љубавник умро пре годину дана. Вјекослав се облачи у женско сваке ноћи и иде да попије пиће са успоменом на свог љубавника. У ствари пије пиће са самим собом”, рекао је Глоговац.
Он је тада навео да је то био само оквир за причу о мањинама, угроженима, другачијима.
„Поделе међу људима форсирају хуље ради личне добити и личних циљева. Пред премијеру филма у Загребу било је много скепсе и коментара како то Србин може да игра пургера, али све се свело на чаршијске приче. Људи који су видели филм схватили су колико је он изнад било каквих подела”, приметио је тада један од најзначајнијих глумаца у региону.
Глоговац је тада рекао да има некада утисак да су нам животи толико обесмишљени да смо попут хрчка у кавезу који се врти у круг.
„Од јурњаве за новцем да би поплаћали кредите, ми заборављамо на децу, на душу, на љубав. Мислим да је то погубно, јер напредак људске врсте не представљају кола која иду брже и тоне информација којима смо затрпани. Овај филм (Устав Републике Хрватске) нам показује како да се одупремо том бесмислу које је захватило читав свет”, указао је он.
За њега технолошка револуција која се одиграва око нас, ни на који начин не може да угрози позориште као медиј.
„Потреба људи за позориштем је евидентна. Прошле године (2015) је Југословенско драмско позориште добрано спустило цену карата и Си-Ен-Ен је сликао ред од уласка у театар, скоро до Београђанке. Људи у позоришту повремено могу да нађу катарзу, што није мало у данашње време”, рекао је Глоговац.
Глоговац је „освојио” и Шекспирово ремек-дело.
„Наш 'Хамлет' је чудан, нов, другачији. Он не одговара интегралном тексту, али порука Шекспировог дела је ту, на сцени. База наше представе је Хамлетов сан, његова сећања и крстарење кроз његову подсвест”, рекао је Глоговац.
Глоговац је тада приметио и да је 2016. година била „време умирања глумаца”.
„Невероватним следом околности и догађаја умрло је много дивних глумаца и људи. Делом је то због страшне економске ситуације у којој се налази наша култура па су људи приморани да раде више него што могу. У тој страшној борби страда здравље. Тешко је објаснити људима да глума захтева ментални напор и копање по сопственој души, али и озбиљан физички рад. Константан вишак напора глумцима угрожава здравље”, рекао је глумац који је преминуо данас у 49. години.
Међу критичарима Глоговац важи за једног од најбољих глумаца у региону, а за њега, између осталог, такве оцене су представљале велику одговорност.
„Када једном глумац достигне велике стандарде, онда нема право да се спушта у лаку забаву, ма колико тамо било више новца. Пуним душу себи и другима и то ми је највећа награда од посла којим се бавим”, истакао је.
Познат као велики навијач Црвене звезде, Глоговац је рекао да све ређе прати фудбалске утакмице.
„Верност мом омиљеном клубу није спорна, али реално гледано, радије на стадиону гледам навијање и кореографију него игру на терену. Звездини навијачи умеју да буду генијално духовити што је далеко занимљивије од дешавања на терену. Фудбал се претворио у фабрику меса која више нема везе са вештином”, рекао је Глоговац, а Фудбалски клуб Црвена звезда се од њега данас опростио са поруком: „Почивај у миру! Твоја Црвена звезда”.
Пре неколико дана, када је објављено да је Глоговац био у тешком стању, Звезда му је пружила подршку сликом навијача са једне од утакмица на коме је истакнут транспарент са чувеним његовим цитатом из филма „Небеска удица” - „Знаш ти како се постаје прави шампион? Тако што изађеш на терен кад је најтеже... и победиш”.
Поред многобројних запажених улога, остаће упамћен инсерт из филма „Муње” када Глоговац описује гол Душана Савића за пролаз даље против Арсенала у УЕФА купу уз речи „А у Лондону муууук”. (Танјуг)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου