Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Συνάντηση Βούτσιτς-Κιτάροβιτς: Το παρελθόν διχάζει το μέλλον ενώνει


Συνάντηση Βούτσιτς-Κιτάροβιτς: Το παρελθόν διχάζει το μέλλον ενώνει
Κατά τη συνάντηση των Προέδρων της Κροατίας και της Σερβίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Ζάγκρεμπ, διαπιστώθηκε πλήρης απόκλιση σε θέματα που αφορούν το παρελθόν, ενώ για το μέλλον εκφράστηκε η αισιοδοξία για βελτίωση των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Κροατία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο Πρόεδροι παραδέχθηκαν ότι το χάσμα για ζητήματα που αφορούν την περίοδο 1991-95 ή ακόμη και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι αξεπέραστο γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκαν εκτενώς με τα θέματα που διχάζουν. Θετικό στοιχείο της συνάντησης είναι ότι συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων από τους πρόσφατους πολέμους.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι διαφωνία υπάρχει και για την οριοθέτηση των συνόρων και συγκεκριμένα για 150 χιλιόμετρα συνοριογραμμής, όπου η Κροατία επικαλείται το κτηματολόγιο, ενώ η Σερβία τους χάρτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι, εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία τα επόμενα δύο χρόνια, οι δύο χώρες θα καταφύγουν σε διεθνή δικαστήρια, με τη δέσμευση ότι θα αποδεχθούν την ετυμηγορία τους.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ένα μορατόριουμ μερικών μηνών στις εμπρηστικές δηλώσεις από πολιτικούς των δύο χωρών, για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθούν ομαλές συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Τα θέματα στα οποία υπήρξε συμφωνία αφορούν την οικονομική συνεργασία και την υλοποίηση έργων υποδομής στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έθεσε στον Πρόεδρο της Σερβίας θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.

Αύριο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας, όπως επίσης και με τον καρδινάλιο Μπόζανιτς, με τον οποίο θα συζητήσουν, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο επίσκεψης στη Σερβία του Πάπα Φραγκίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου