Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Σε γαλλική εταιρεία παραχωρείται ο διεθνής αερολιμένας Βελιγραδίου

Η κυβέρνηση της Σερβίας σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά της γαλλικής εταιρείας Vinci Airports για την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα». Όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση εξετάστηκαν οι δεσμευτικές προσφορές τεσσάρων εταιρειών ή κοινοπραξιών και κρίθηκε πιο συμφέρουσα η προσφορά της γαλλικής εταιρείας. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να γίνει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Аλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφέρει το Tanjug.
Μεταξύ των εταιριών που διεκδίκησαν την εκμετάλλευση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» ήταν και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την ινδική GMR. Οι άλλοι όμιλοι που επίσης κατέθεσαν προσφορές ήταν η κοινοπραξία των εταιρειών γαλλική Meridiam Eastern Europe Investments, σουηδική Zurich Airport AG και γαλλική Eiffage και η κοινοπραξία των Incheon International Airport Corporation (Ν. Κορέα), Yatirimlar ve isletme (Τουρκία) και της ρωσικής εταιρείας, με έδρα την Κύπρο, VTB Capital Infrastructure.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, το αεροδρόμιο παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση στην Vinci Airports για διάστημα 25 ετών έναντι του ποσού των 501 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Γάλλοι δεσμεύτηκαν ότι, κατά την περίοδο αυτή, θα επενδύσουν 732 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιμίσθιο σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Η Vinci Airports έχει την εκμετάλλευση 35 αεροδρομίων σε όλο των κόσμο -12 στη Γαλλία, 10 στην Πορτογαλία, 6 στην Δομινικανή Δημοκρατία, 3 στην Καμπότζη, 2 στην Ιαπωνία και από ένα σε Βραζιλία και Χιλή- εξυπηρετεί συνολικά 132 εκατομμύρια ταξιδιώτες και περισσότερες από 200 εταιρείες αερομεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....