NEŠTO SE SPREMA? Amerikanci sve više šijuniraju Vojsku Srbije


21 februara 2018

Prvo je u Beogradu pao bivši američki specijalac Danijel Korbet, koji je u svom posedu imao pištolj sa obrisanim serijskim brojem koji je trebalo da upotrebi za likvidaciju uglednog Srbina, a dve nedelje kasnije uhapšeno je osmoro stranih državljana zbog neovlašćenog snimanja vojnih objekata!
Naime, nakon što je „Alo!“ u izdanju od ponedeljka ekskluzivno objavio da su uhapšena dva Amerikanca i dve ukrajinske državljanke, koji su dronom pokušali da snimaju zgradu starog generalštaba, vojna policija nastavila je i juče sa hapšenjima i uhapsila je još četvoro stranih državljana jer su pokušali da neovlašćeno snimaju vojne objekte, saopštio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
– Nadležne službe rade na rasvetljavanju svih ovih događaja i kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost. Ja ne želim ovome da pridajem veći značaj nego što treba, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost, kao i da ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja upada u prostore koje kontroliše Vojska Srbije odavno nije zabeležen – naglasio je Vulin.
Prema rečima ministra odbrane, građani mogu da budu mirni i pouzdani u svoju vojsku, jer su svi nadležni organi, kao što se vidi, veoma efikasni, veoma budni i vode računa o bezbednosti vojnih objekata, kao i o bezbednosti svakog našeg građanina.
– Sve naše bezbednosne strukture uključene su u rešavanje ovih slučajeva, a vrhovni komandant Vojske Srbije se redovno izveštava – istakao je Vulin.
Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, komentarišući ova hapšenja istakao je za „Alo!” da je posao službi bezbednosti praćenje i sprečavanje svih vrsta subverzivnih aktivnosti, bilo da hoće da ih izvedu strani državljani ili državljani Srbije.
– O ovom konkretnom slučaju još nemamo dovoljno informacija da bismo ga kvalifikovali i klasifikovali kao neki subverzivni ili kriminalni akt. Sam predsednik Vučić je izjavio da se u konkretnom slučaju ne radi o opasnim aktivnostima, ali službe bezbednosti svakako moraju ispitati motiv i namere uhapšenih stranih državljana – kazao je on i istakao da je odskora korišćenje drona u našoj zemlji regulisano posebnim zakonom i za njegovo korišćenje su potrebne posebne dozvole.
– Siguran sam da ih uhapšeni stranci nisu imali jer je u mnogim zemljama korišćenje drona dozvoljeno i u skladu je sa politikom „free sky”. Naravno, kao što zbog svakog hapšenja stranaca ne treba medijski praviti paniku i prejudicirati špijunske i subverzivne delatnosti, tako i ovakve događaje ne smemo relativizovati. Generalštab je objekat od posebnog značaja i spada u takozvane objekte kritične infrastrukture, te svako njegovo osmatranje i snimanje izaziva sumnju i pitanja o namerama onih koji to rade. Ovaj put je BIA odlično uradila svoj posao, za razliku od pre nekoliko godina, kada su Albanci na stadionu u Humskoj pustili dron sa zastavom velike Albanije – zaključio je Dragaš.
Pritisak na Srbiju
Politički analitičar Dragomir Anđelković je istakao za „Alo!” da se radi o pritisku na Srbiju.
– Indikativno je da se sve to događa u trenutku kada ponovo počinje veliki pritisak na Srbiju povodom Kosova i kada se i u Bosni i Hercegovini stvari komplikuju. Moguće je da neki zapadni centri moći pojačavaju pritisak na Srbiju i da nam na taj način šalju poruku da naši lokalni oponenti nisu sami, već da imaju podršku istih onih koji su nas bombardovali 1999. godine – kazao je on i istakao da se zapadni centri moći aktiviraju protiv nas.
OD POČETKA GODINE U VOJSKU SRBIJE PRIMLJENO 223 PROFESIONALNIH PRIPADNIKA
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, prisustvovali su danas obuci u Centru za obuku Kopnene vojske u šabačkoj kasarni „Cerski junaci“ i tom prilikom su obišli stacionarno logorovanje vojnika na dobrovoljnom služenju generacije „decembar 2017“.
O misiji i nameni ustanove i realizaciji obuke gostima je referisao zamenik komandanta šabačkog Centra za obuku Kopnene vojske, potpukovnik Milomir Rajić.
Ministar Vulin i general Diković, u društvu zamenika komandanta Komande za obuku, brigadnog generala Jelesija Radivojevića, na poligonu za obuku pontonirskih specijalnosti na reci Savi, prisustvovali su prikazu realizacije obuke pontonirskog voda i čete za obuku specijalnosti inžinjerije – sklapanju skele nosivosti 60 tona od tri plovna članka, spajanju remorkera sa skelom, kao i utovaru, prevozu i istovaru motornog vozila FAP sa plovnog objekta.
Nakon obraćanja učesnicima prikaza, ministar odbrane je podsetio da Vojska Srbije poklanja veliku pažnju obuci pripadnika.
– Danas smo mogli da vidimo da su mladi vojnici u stanju da se nose sa najvećim izazovima i da će, kako njihova obuka bude odmicala, pokazivati koliko su još obučeniji i još spremniji i da na njih može ozbiljno da se računa. Prošle godine u sastav Vojske Srbije je primljeno 1.458 profesionalnih vojnika a ove godine očekujemo da će taj broj biti povećan i da ćemo u naše redove primiti više od 1.500 profesionalnih vojnika – rekao je ministar Vulin i dodao da su od januara do danas primljena 223 profesionalna vojnika, a da očekuje da će se taj proces i nastaviti.
Ministar odbrane je istakao da Vojska jača svoju popunu, svoj sastav i, u onoj meri u kojoj bude popravljala i materijalni položaj pripadnika, ali isto tako i obezbeđivala i sve novija i sve savremenija sredstva i tehniku na kojima će ljudi raditi, moći ćemo da sa sigurnošću računamo da će biti i sve veći broj zainteresovanih da uđu u aktivnu službu i postanu pripadnici Vojske Srbije.
– Vojska Srbije je svakako jedna od najpoštovanijih i najvoljenijih institucija u našem narodu, ali je nužno da bude i dobar poslodavac a da vojnički poziv bude primamljiv za svakog našeg građanina i upravo zato ćemo nastaviti da insistiramo na obuci ali i na poboljšanju materijalnog položaja naših pripadnika – rekao je ministar Vulin.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da smo danas prisustvovali veoma složenoj obuci.
– Imali ste prilike da vidite, vojnici se prvi put susreću sa vodom a to je nešto što za njih i nije toliko poznato, kao i sa tehnikom uz pomoć koje se zadatak može savlađivati. Želim da istaknem dobar rad instruktora, dobar i disciplinovan rad vojnika a sve to govori da je naša obuka u vojsci apsolutno opredeljena i usmerena na postizanje što boljih rezultata i da nam se vojnici za ovo vreme osposobe da rukuju sredstvima i opremom – rekao je general Diković i još jednom podsetio da je obuka na reci posebno složena i da zahteva izuzetno visoke mere bezbednosti i vrhunsko znanje ali i ispravnu tehniku.
– To smo danas uglavnom ovde videli. Uvek, naravno, može bolje, ali iz dana u dan treba i metodološki i materijalno jačati potencijale i rezultati će u svakom slučaju doći. Zadovoljan sam radom vojnika i starešina i zahvaljujem ministru što je danas sa nama i prisustvuje ovom značajnom delu obuke vojnika na dobrovoljnom služenju – rekao je načelnik Generalštaba i dodao da će ovakva i slična obuka kao i odnos prema ljudima, doprineti povećanju interesovanja za profesionalnu službu u Vojsci Srbije

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ZAŠTO SE PRIKRIVA LEK PROTIV RAKA?

Σερβία: Άραβες "κατέλαβαν" το λιμάνι του Νόβισαντ

ΥΠΕΘΑ: Στη Σερβία ο Αποστολάκης για τη μέρα της νίκης