Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

STOTINE HILJADA GRKA NA ULICAMA "Kompromis oko imena? Da li makedonski premijer misli da smo spremni baš toliko da SPUSTIMO PANTALONE?

U Atini traje masovni miting u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije. Na njemu se okupilo više stotina hiljada ljudi.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije. Na demonstracijama su se okupili Grci koji se protive upotrebi reči "Makedonija" u imenu bivše jugoslovenske republike.

"Katimerini" piše da je oko 1.500 autobusa angažovano da prevezu demonstrante u prestonicu, na proteste koji su počeli u 14 sati po lokalnom vremenu, te da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila.
Prema informacijama koje potvrđuju i fotografije "Asošijeted presa", u jednom trenutku došlo je do sukoba između demonstranata i policije, kao i da su pojedini demonstranti policajce gađali bakljama i kamenicama.

Grčki portal Grik riporter preneo je da su se sa policijom sukobili učesnici protesta koji su nosili biciklističke kacige i zastave Grčke, dok su drugi grčki mediji preneli da se radi o članovima ekstremno desničarske organizacije "Zlatna zora", koji su takođe prisustvovali protestu na trgu Sintagma u centru Atine.
Istovremeno sa protestom u Atini, organizovavan je i kontra miting levičarskih grupa na svega kilometar rastojanja od glavnog protesta.
"Ne damo ime Makedonija"
Proslavljeni grčki kompozitor Mikis Teodorakis izjavio je danas da Grčka nikada neće dati ime Makedonija, kao i da zemlju vode "etničke demokrate".
On je, govoreći na masovnim demonstracijama u Atini zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, pozvao narod da se ujedini "kao nikada pre".
- Ako odustanemo od naše pozicije, bićemo dostojni naše sudbine. Odustajanje od nacionalne linije imaće posledice po zemlju. To će biti kao otvaranje granica koji nam prete da ih sastavimo - rekao je Teodorakis, prenose grčki mediji.
On je poručio grčkoj vladi da, ako misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, u obavezi je da za to prvo pita grčki narod.
- U ovom teškom vremenu za našu zemlju, kada se ponovo grupišu crni oblaci iznad nas, prete nam ovom sporazumom kao nikada do sada - rekao je on i dodao da su se javili pokušaji da se Grci ubede da su Makedonci direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog.
- Svojom kolosalnom propagandom uspeli su da ubede veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali da ponište čudno falsifikovanje istorije u očima stranaca - rekao je Teodorakis.
Prema njegovim rečima, Grčka mora da bude oprezna u odbrani svog nacionalnog integriteta, jer postoje međunarodne snage koje žele "salamizaciju Balkana".

On je ponovio svoju raniju ocenu da je nakon Jugoslavije, sledeći korak Grčka.
- Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Kada nisu postigli glavni cilj, oni sada traže članstvo u NATO i EU kako bi nam sutra pretili sa jače pozicije. Bićemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo - rekao je Teodorakis.
Prema njegovim rečima, građane Grčke je "čak sramota da se pobune i oko imena aerodroma u Skoplju" samo zato što, kako kaže, "nije u njihovoj zemlji".
- Zar nas njihov premijer smatra tolikim budalama? Misli li da smo spremni da baš toliko spustimo pantalone. Ko god brani zakone svog naroda nije nacionalista već patriota. Grčka više nego ikada ima potrebu za patrotizmom. Grci danas ujedninjeni daju odgovor sa trga Sintagma. Živeo Grčki narod - zaključio je Teodorakis.


NE DAMO MAKEDONIJA   - NE DAMO MAKEDONIJA  --  NE DAMO MAKEDONIJA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες