Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Αισιοδοξία για την πορεία των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας


15 Μάρτιος, 2018

Αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας θα παρουσιάσουν ανάπτυξη, καθώς οι συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευνοϊκές, εμφανίστηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Α΄ της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Χαράλαμπος Κουναλάκης. 
Παρότι οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια -συνεπεία και της αποχώρησης τριών ελληνικών τραπεζών από τη σερβική αγορά- η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η συνεχής βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών και της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού στη Σερβία, δημιουργούν πλέον πιο πρόσφορο έδαφος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Κουναλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 18 Μαρτίου. 
Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 σερβικές και 150 ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις και με εκατοντάδες, ήδη κλεισμένα, επιχειρηματικά ραντεβού, διοργανώνουν το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας, το «Enterprise Greece» και το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Από την τρίτη στη δέκατη θέση και από τα 2,2 δισ. στο 1,5 δισ. ευρώ
«Το ότι έφυγαν οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες -μόνο η Εurobank παραμένει- δεν ήταν καλό, γιατί αυτές στήριζαν την ελληνική επιχειρηματικότητα στη Σερβία» σημειώνει ο κ. Κουναλάκης, σύμφωνα με τον οποίο εξαιτίας και αυτού του κενού που δημιουργήθηκε, η Ελλάδα από την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία πριν από λίγα χρόνια, εκτιμάται ότι έχει βρεθεί σήμερα στη δέκατη ή ενδέκατη. Παράλληλα, παρότι στη γείτονα δραστηριοποιούνται 150 ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας κάνει και επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, όπως αυτή της Αλουμύλ, εντούτοις δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική επενδυτική παρουσία. 
Ερωτηθείς σε τι ύψος υπολογίζεται ότι ανέρχονται σήμερα οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία, ο Ελληνας διπλωμάτης απαντά ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία: «Μαζί με τις τράπεζες, είχαμε υπολογίσει τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια (άμεσα και έμμεσα) στη Σερβία στα 2,2 δισ. ευρώ. Παρότι δεν έχουμε υπολογίσει επισήμως σε τι ύψος ανέρχονται σήμερα (μετά την αποχώρηση των τραπεζών), η εκτίμησή μου είναι ότι κυμαίνονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ» απαντά και προσθέτει ότι το -πλεονασματικό για την Ελλάδα- διμερές εμπόριο αυξήθηκε το 2017, παρότι παραμένει σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες.  
Μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη του εμπορίου
«Έχουμε πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη του εμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Σερβικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σερβία ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 287 εκατ. ευρώ, έναντι 260,8 εκατ. το 2016, αυξημένες κατά περίπου 10%. Οι σερβικές εξαγωγές προς την Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 162 εκατ, έναντι 133 εκατ. το 2016, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να παραμένει έντονα πλεονασματικό για τη χώρα μας» διευκρίνισε ο κ. Κουναλάκης, σύμφωνα με τον οποίο η προοπτική για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντική, καθώς η Σερβία διατηρεί μεν κάποια στεγανά, που δημιουργούν προσκόμματα στις διαδικασίες εισαγωγής, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το εισόδημα των Σέρβων. 
«Πιστεύω ότι θα δούμε σημαντική αύξηση του εμπορίου στα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει.
Το κατάλληλο timing για επενδύσεις στην Ελλάδα
Αλλά και στο επενδυτικό κομμάτι, ο κ. Κουναλάκης δηλώνει πολύ αισιόδοξος, καθώς πέραν των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των ιστορικών δεσμών τους, «τα προηγούμενα χρόνια, που η ελληνική οικονομία ήταν σε χειρότερη θέση, (οι Σέρβοι επιχειρηματίες) είχαν δισταγμό να δημιουργήσουν σχέσεις με την Ελλάδα. Τώρα τους μιλάμε για το rebound (την ανάκαμψη) και τους εξηγούμε ότι με όλα όσα επίκεινται -πχ, ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο- είναι το κατάλληλο timing για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τους λέμε «προλάβετε!» και στα περίπου 200 τετ-α-τετ ραντεβού που είχα για την προετοιμασία του Φόρουμ με Σέρβους επιχειρηματίες, το μήνυμα που πήρα είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον».
«Ηχηρά» ονόματα της σερβικής επιχειρηματικής κοινότητας
«Θα δούμε σημαντικά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας της Σερβίας τη Δευτέρα;» ρωτήσαμε τον ΄Ελληνα διπλωμάτη. Οπως είπε, ήδη έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε υψηλό επίπεδο ο όμιλος Delta Holding (σ.σ. ένας όμιλος με σύνολο ενεργητικού περίπου 872 εκατ. ευρώ το 2016 και τζίρο 458 εκατ. το 2017, που απασχολεί 4.300 εργαζομένους και δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων, της μεταποίησης τροφίμων, του agribusiness, ακόμη και των αυτοκινήτων), ενώ άμεσα αναμένεται να «κλείσει» και η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το Φόρουμ στελεχών του επιχειρηματικού ομίλου του M.Kόστιτς (σ.σ. γνωστού για το επενδυτικό ενδιαφέρον του σε ό,τι αφορά ελληνικές επιχειρήσεις). Παράλληλα, μεταξύ των σερβικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ περιλαμβάνεται ο τουριστικός επιχειρηματικός όμιλος Big Blue, που θέλει να «ιχνηλατήσει» την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, αλλά και πρόεδροι επιχειρηματικών φορέων και οργανισμών της Σερβίας.
Έξι τομείς με ενδιαφέρον
Κατά τον κ. Κουναλάκη, οι τομείς στους οποίους διανοίγονται οι πιο ευοίωνες προοπτικές για ελληνικές και σερβικές επενδύσεις και εμπορικές συνεργασίες είναι αυτοί της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών της, της γεωργίας (ενός τομέα με μερίδιο 11% στο σερβικό ΑΕΠ, όπως παρατηρεί ο ίδιος), των τροφίμων (όπου η Ελλάδα έχει ισχυρό χαρτί και οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα μπορούσαν κατά τον ίδιο να συνεργαστούν ακόμη και για να ανοίξουν «πανιά» για τρίτες χώρες), των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (που κατά τον κ. Κουναλάκη αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Σερβίας, όπου υπάρχουν περίπου 2500 επιχειρήσεις software με 20.000 εργαζομένους), του τουρισμού (καταγράφονται περίπου 1 εκατ. αφίξεις Σέρβων στην Ελλάδα ετησίως, ενώ οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν κοινά πακέτα σε διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που να απευθύνονται σε επισκέπτες από άλλες χώρες) και ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας, των ιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας (όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες και σε τομείς όπως τα γενόσημα φάρμακα, αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας).
Νέο ρεύμα ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία φιλοδοξεί να δημιουργήσει το διμερές επιμελητήριο
Νέο ρεύμα ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία φιλοδοξεί να εκκινήσει το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με όχημα διοργανώσεις όπως το Φόρουμ της ερχόμενης Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Σίμος Τσομώκος, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια. 
«Χάσαμε τις τράπεζες, θα χάσουμε και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης… Το επιμελητήριό μας προσπαθεί να δημιουργήσει νέο ρεύμα ελληνικών επενδύσεων και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε τομείς όπως η ενέργεια, το real estate και ο τουρισμός, αλλά και στην ελαφριά βιομηχανία και τα τρόφιμα» επισημαίνει ο κ. Τσομώκος.
Στη Σερβία κατέληξε ένα στα δύο ευρώ που επενδύθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια
Ως προς το ανεκμετάλλευτο δυναμικό που υπάρχει στη Σερβία, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι, για παράδειγμα, ενώ η Βοϊβοντίνα έχει καλλιεργήσιμη έκταση μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, ωστόσο οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα δεν ξεπερνούν σε αξία τα 3 δισ. ευρώ, όταν η Ολλανδία έχει εξαγωγές 65 δισ. ευρώ! 
Ο ίδιος αναφέρει ότι το 50% των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που τοποθετήθηκαν συνολικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Κροατίας τα τελευταία χρόνια, κατέληξε στη Σερβία, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημασία της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. 
Προσθέτει ότι παρότι η Σερβία παρουσιάζει ώς αγορά και προβλήματα, τα οποία έγκεινται κυρίως στην ύπαρξη γραφειοκρατίας, στην έλλειψη διαφάνειας και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, ωστόσο προσφέρει εξαιρετικό επενδυτικό περιβάλλον και ευνοϊκή φορολογία για τις επιχειρήσεις, ενώ διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους (πχ, ορυχεία). 
Σημαντικές είναι οι προοπτικές και για το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ η πολύ καλή συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Σερβίας, η οποία βρίσκεται σε σύνδεση με την ΕΕ, δημιουργεί επίσης πολύ πρόσφορο έδαφος. Ο κ. Τσομώκος γνωστοποίησε ακόμη ότι «στα σκαριά» βρίσκεται η διοργάνωση αντίστοιχου Φόρουμ και στην Αθήνα, πιθανώς το ερχόμενο Φθινόπωρο._
Αλεξάνδρα Γούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες