Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Brojni Srbi koji žive u Atini pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi pomogli bolesnoj Jovani Jevremović (10)

Brojni Srbi koji žive u Atini pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi pomogli bolesnoj Jovani Jevremović (10), koja boluje od podmuklog karcinoma limfnog sistema (Hočkinov sindrom).

 

foto: Privatna arhiva

Lekari su pre godinu dana devojčici konstantovali bolest i u Beogradu joj je odrađena hemoterapija, ali se nažalost završilo neuspelo. Sledeći korak bilo je presađivanje matičnih ćelija i radijacija, ali ni na ove dve terapije Jovana nije odreagovala pozitivno, što ju je svrstalo u 1 % od ukupnog broja dece sa istim oboljenjem.


Jovanini roditelji Milica i Marko Jevremović bili su bespomoćni, ali nisu gubili nadu i volju za ozdravljenjem njihove ćerke. Oni su sasvim slučajno preko reklame na televiziji saznali za jednu privatnu kliniku u Atini i dobro se raspitali. Grčka je bila spremna nakon dodatnih analiza da primi devojčicu na odeljenje i započne novi krug terapije eksprerimentalnim lekom Brentuximab iz grupe imuno lekova, koji je do sad pokazao relativno dobre rezultate u lečenju ove bolesti.

 

Jevremovićeva je pre dva meseca primljena na jednoj klinici u Atini i primila je prvu terapiju koju je teško podnela jer su joj oslabila pluća. Trenutno je stabilizovana nakon veoma kritične dve nedelje i mogućnosti da završi na intezivnom odeljenju na veštačkom održavanju pluća, sa kojeg nije sigurno da li bi uspeli da je povrate.

 

Ona je prebrodila krizu, ali je usporilo tok kojim je trebalo da napreduje lečenje, što znači da su se troškovi boravka u bolnici povećali. Porodicu su lekarski troškovi do sada koštali 51.000 evra, a do 5. jula potrebno je da se sakupi čak 28.000 evra. Roditelji i prijatelji bolesne Jovane mole sve humane ljude koji su u mogućnosti da pomognu i produže život njihovog deteta koji svakog časa može da se ugasi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου