Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Вучић: Не постоји тема која може да се мери с Косовом

О недавној опасци Јоханеса Хана да није Косово „све и свја” кад је реч о напретку Србије на путу ка ЕУ, председник је рекао да на састанцима са страним државницима, који обично трају два сата, од 120 минута разговора, о Косову разговарају 119 и по минута

Аутор: Миленко Пешићсреда, 04.07.2018. у 18:19
(Фото Танјуг)
Пред почетак састанка квадрилатерале у Солуну председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће од Грчке и Румуније, које нису признале независност Косова, тражити да остану чврсте у свом ставу. „Ја ћу говорити о односу Београдa и Приштине и наставку дијалога. Две од три земље (учеснице састанка) нису признале Косово и од њих ћу тражити да остану чврсте у свом ставу. А нашим бугарским пријатељима ћу покушати још једном да објасним који су наши ставови”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.
На питање о недавној опасци Јоханеса Хана да није Косово „све и свја” кад је реч о напретку Србије на путу ка ЕУ, Вучић је рекао да на састанцима са страним државницима, који обично трају два сата, од 120 минута разговора, о Косову разговарају 119 и по минута. „А пола минута пред излазак на конференцију за новинаре причамо о осталом. Просто људи треба да знају и да не помисле да постоји нека друга тема која може да се мери и пореди са Косовом”, рекао је Вучић српским новинарима додајући да то знају и наши међународни, пре свега западни партнери, а друго је представа за јавност.
Председник Србије истакао je пред седницу Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније у Солуну, да је веома важно да Србија прати, учествује и заузима активну позицију у Европи где је све више разнородних чинилаца, указујући и на другачији однос према САД, променљивом односу према Русији, као и према источним партнерима. „Много тога се мења и морамо то да пратимо и активно заузимамо позицију”, нагласио је Вучић рекавши, у вези са данашњом квадрилатералом, да су у савременом свету чести разговори одраз динамизма у односима и неопходности да се препреке и проблеми савладавају што је брже могуће.
Упитан има ли „шатл дипломатије” на дневном нивоу и шта се сада дешава са преговорима о Косову, српски председник је рекао: „Лагао бих ако бих рекао да немамо сваке недеље неки разговор. Имамо, што је и нормално. Да ли има помака, да ли се догодило нешто значајно – није. То је све што могу да кажем, све остало не би било фер и не би било тачно”, закључио је Вучић. Нису ни Американци, Европљани, ни Руси ни било ко, ти који ће да воде политику Србије, већ политику воде грађани Србије, поручио је Вучић.
Српски председник је тим речима прокоментарисао оцене дописника Комерсанта Генадија Сисојева да ни Запад ни Русија нису задовољни како је примљен председник Украјине Петро Порошенко у Србији. „Ми смо независна земља, поносних и достојанствених људи. Имамо своје интересе и своју политику, а не туђу, нисмо ничији ни патуљак ни патрљак, да неко нама управља”, рекао је Вучић. Како је додао не може да га позове нико из Америке, нити из ЕУ, или било које земље и да заповеда шта ћемо да урадимо.
„Оно што радимо, радимо у интересу Србије. Имам контрапитање: Шта је Украјина учинила против Србије?”, додао је Вучић и навео да не може да одговори на то питање. „Морамо бити прагматични да земља иде ка ЕУ, да добија што више инвестиција”, навео је председник Србије и додао да су инвестиције 15,4 одсто веће у првих пет месеци у односу на прошлу годину која је била веома добра.
Председника Вучића , премијерку Румуније Вијорику Данчилу и премијера Бугарске Бојка Борисова  у Солуну је дочекао грчки  председник владе Алексис Ципрас.  Четврти сусрет квадрилатерале највећим делом је посвећен инфраструктурним пројектима – у области путне, железничке и енергетске инфраструктуре, а уочи самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, који се одржава крајем недеље у Софији.
„Овај сусрет је одраз динамизма у односима и неопходности да се препреке савладавају што је брже могуће. Зато сам задовољан што у овом формату имамо већ четврти пут састанак”, рекао је Вучић и додао „и што нисмо увек искључиво везани за простор бивше Југославије”. Председник Србије је поручио да очекује да ће се разговарати о важним билатералним, али и регионалним и политичким питањима  додајући да ће тема бити и инфраструктурна питања. Како је најавио, ускоро креће реконструкција 23,5 километара пута реконструкције од хрватске границе до Козмина. „Ту ће бити постављен најмодернији асфалт, као писта”, рекао је Вучић.
Приликом последњег сусрета четворке у Румунији, најављено је формирање радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација, како би се реализовали договорени пројекти. Зато jе у Солуну одржан и састанак министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са ресорним колегама из Грчке, Румуније и Бугарске.
На састанку у Букурешту било је речи и о ауто-путу Темишвар –Београд, ауто-путу ка Бугарској, затим ка Скопљу, али и како модернизовати пругу Ниш – Димитровград – бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру, што се нашло и међу темама солунског састанка. Не мање важан резултат чвршће сарадње четири земље јесте и увећање робне размене Србије са партнерима из „четворке”, што је праћено и растом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље. Разговарано је и о будућности западног Балкана у Европској унији, посебно наше земље.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...