Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Азијски тиграсти комарци на два места у Новом Саду


НОВИ САД: У Новом Саду су претходних дана први пут пронађени азијски тиграсти комарци.
azijski tigrasti komarac
Фото: Youtube Printscreen
Осам јединки пронађено је у парку код Железничке станице, једна је откривена у Футошком парку, а иза тог открића стоји тим „Циклонизације”, с биологом др Босиљком Кртинић на челу. До открића се дошло у оквиру сталног праћења бројности и врста комараца, које „Циклонизација” током целе сезоне спроводи на територији града у сарадњи с градском управом. Реч је о инвазивној врсти комараца, пореклом из југоисточне Азије, која се последњих година појављује по Европи. Селидба тих комараца и њихово ширење у друга подручја последица је повећеног и убрзаног промета роба у свету, али и измењених климатских услова последњих година.
Тиграсти комарци су ранијих година откривени у нашем окружењу, тако да је било само питање времена када ће се појавити и на нашим просторима, објашњава менаџер „Циклонизације” за односе с јавношћу Дарио Аћимовић.
Како каже, то што су пронађени у другом делу сезоне, као и локација у близини Железничке станице, говори у прилог тези да је реч о јединкама које су стигле с неким транспортом робе, односно да се још увек не ради о врсти која се адаптирала на наше услове.
Ипак, како се клима мења, може се очекивати да се временом та инвазивна врста прилагоди и започне размножавање и на овом простору, закључује наш саговорник.
По његовим речима, тиграсте комарце одликује чињеница да им је за репродукцију довољна и изузетно мала количина воде. Како објашњава, реч је о комарцима који су обично ситнији од домаћих речних и урбаних комараца, али и изузетно агресивни у тражењу крвног оброка. При томе, за разлику од домаћих комараца који имају „пик” ујутро и увече, тиграсти су активни и „гризу” већи део дана.
Овај комарац поред нашег урбаног комарца, преноси вирус Западног Нила. Да би се сузбило ширење те инвазивне врсте, „Циклонизација” је одмах урадила запрашивање, каже Аћимовић.
Азијски тиграсти комарци су се први пут појавили у Европи 1979. године у Албанији, а већ 2012. их је било у више од петнаест земаља на југу Европе. Тај комарац, чије је научно име Aedes albopictus, карактеристичан је за тропске и суптропске пределе југоисточне Азије, а може да пренесе вирус Западног Нила, жуту грозницу, денга грозницу, јапански енцефалитис и друге болести. Током 2007. у италијанској провинцији Равени изазвао је избијање болести чикунгуња, која напада зглобове. Три године касније у Француску и Хрватску донео је вирус денга грознице.
Стручњаци с Ливерпулског универзитета су још 2012. године упозорили на то да клима у северозападној Европи и на Балкану постаје погодна за тиграсте комарце, врсту која преноси разне болести. Они су тада навели да климатске промене у тим регионима доводе до све блажих зима и све топлијих лета, што погодује тиграстим комарцима. Како наводе, саме временске прилике не указују са сигурношћу на то да ће се тиграсти комарац проширити на неку област, већ су од значаја су и вегетација и тип земљишта.
АБрзак

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....