Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πατριάρχης Σερβίας: Καταστροφική η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία


Πατριάρχης Σερβίας: Καταστροφική η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία
1
Ως «καταστροφική κίνηση» χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Σήμερα, η Εκκλησία μας βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου πειρασμού. Ο πρώτος μας ιεράρχης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης (Βαρθολομαίος), υπέκυψε στον πειρασμό να λάβει μια απόφαση που μπορεί να καταστεί καταστροφική για την Εκκλησία, να κάνει κάτι, για το οποίο δεν έχει δικαίωμα, να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία και ακόμη να της δώσει αυτοκεφαλία» σημείωσε ο Ειρηναίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Πιστεύω ότι όλες οι (Ορθόδοξες) Εκκλησίες θα επισημάνουν ότι η απόφαση είναι καταστροφική, προκειμένου να αποφύγουν τον καταστροφικό θρησκευτικό διχασμό. Μακάρι ο Κύριος να μας σώσει από αυτόν τον πειρασμό» είπε ακόμη ο Ειρηναίος. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας». Παράλληλα, χθες, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόβει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο λόγω της Ουκρανικής Εκκλησίας και τη διαμάχη γύρω από την ανεξαρτησία της. Οι ισχυρισμοί του Ποροσένκο και τι είχε προηγηθεί μέχρι τη σημερινή κρίση.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως "κόβει κάθε δεσμό" με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, "έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
"Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου", η οποία διεξάγεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου