Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Грчки шеф дипломатије поднео оставку

Атина – Грчки министар спољних послова Никос Коцијас поднео је оставку огорчен  због става премијера Алексиса Ципараса који га није подржао у сукобу који је избио са министром одбране Паносом Каменосом.
Коцијас је коначну одлуку да напусти редове Ципрасове владе донео после изјаве званичног представника за  штампу да „свако ко је незадовољан може да изађе из владиног воза”. Димитрис Тцанакопулос је у јутарњем ТВ програму на тај начин прокоментарисао незадовољство шефа дипломатије који се на седници владе оштро сукобио са министром одбране. Каменос је, између осталог, Никоса Коцијаса оптужио да је „човек Сороша” и да користи недозвољена средства како би радио против њега, министра одбране и коалиционог партнера у влади. Дискусија и нетрпељивост између двојице министара је била изазвана пре свега незадовољством Коцијаса  Каменосовим изјавама током недавног боравка у САД где је домаћинима тврдио да за решавање македонског питања постоји и план „Б”. Коцијас је министру одбране рекао да није компетентан да води спољну политику и да је то што је предлагао САД, а реч је и  о формирању асталних америчких база на северу Грчке, директно подрива углед премијера Ципраса и Грчке нашта му је Каменос одговорио да нико не може да му забрани да изложи своје виђене ситуације. Под тим је имао у виду и свој алтернативни предлог за Преспански споразум, без решавања питања уставног назива суседне Македоније али уз потписивања међудржавног безбедносног споразума између Грчке, Македоније, Албаније и Бугарске, касније можда и Србије и уз учешће САД којим би се створила зона бебедности у региону и на северним грчким границама.
Подсетимо, премијер Ципрас је енергично одбацио постојање било каквог алтернативног решења ван Преспанског споразума коме, како је нагласио, Грчка остаје привржена. Иначе, током дугих и тешких преговора са Скопљем, шеф дипломатије Никос Коцијас је тај који их је довео до краја и у јуну на Преспи, потписао са македонским шефом дипломатије Николом Димитровим.
Током седнице владе, сукоб двојице министара је добио озбиљне размере, речено је много тога али по мишљењу шефа дипломатије Никоса Коцијаса, премијер Ципрас га није заштитио нити подржао у сукобу са Каменосом што је сматрао довољним разлогом да поднесе оставку.
Ципрасова влада је у озбиљној кризи јер минисар одбране Каменос тврди да неће променити став нити прихватити било које решење у коме ће се назив Македонија користити у уставном имену суседне државе. Медији пишу да се у сусрету са Ципрасом ипак договорио да не руши владу уколико ратификација Преспанског споразума, под условом да прође у Македонији, уопште дође на дневни ред грчког парламента

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...