Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Напад на амбасаду Србије у Атини


Наоружано лице упало на територију амбасаде. Амбасадор:„Срећом нико није повређен!“
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићсубота, 24.11.2018. у 11:00
Зграда Амбасаде Србије у Атини(Фото Ј.П.С)
Од нашег дописника
Атина – Драма у Амбасади Србије у Атини! Наоружан човек упао је јутрос, после 9 часова, на територију наше амбасаде, која се налази у најстрожем центру Атине. Машући ножем јурио је по дворишту а затим је успео да уђе и у саму зграду где је поразбијао стакла и намештај. Нема повређених, полиција је изашла на лице места и детаљи се тек утврђују.
Драма је трајала неколико сати, десетине полицајаца су биле на лицу места, заустављен је саобраћај на Булевару Василиса Софија... Преговори полиције с нападачем, који је одбијао да се преда, трајали су дуго и када су припадници специјалних јединица успели да интервенишу, испоставило се да је реч о нападачу који је код себе има нож..
У овом тренутку извесно је, а то преносе сви грчки медији, да је реч о врло крупном човеку обученом у црно који је, још се на зна како и тачно на ком делу територије амбасаде која располаже великим озелењеним двориштем, прескочио ограду с очигледном намером да уђе и у унутрашње просторије. Наша амбасада не располаже камерама тако да из саме зграде није могао да буде примећен. Такође, већ годинама, амбасада нема никакво полицијско обезбеђење које постоји пред другим, већим амбасадама у Атини. Раније је пред улазом, где се данас налази стражарска кућица, дежурао припадник грчке полиције. Додајмо да се у згради амбасаде налази и резиденција амбасадора.
Према првим информацијама, када је нападач примећен, алармирана је полиција која је врло брзо стигла пред улаз амбасаде, али је могла да уђе тек када је пристигло особље. У том тренутку, практично је и почела потера за нападачем који је извикивао неразумљиве речи и одбијао да се преда. Све је то трајало неколико сати после чега је нападач, за кога се претпостављало да је или под дејством алкохола или нервног растројства, савладан. Међутим, тачни мотиви његовог упада на територију амбасаде Србије у Атини тек ће бити испитани. Према неким информацијама, нападач који је приведен је говорио српски.

Амбасадор:„Срећом нико није повређен!“

У нашој амбасади у Атини истрага је у току, нападач је приведен, утврђује се велика материјална штета коју је причинио.
У изјави за наш лист,амбасадор Душан Спасојевић који се у тренутку напада са породицом налазио у резиденцији која је на првом спрату истакао је је грчка полиција брзо и адекватно реаговала.
„Ситуација је била врло озбиљна,драматична али на срећу, нико није повређен.Дакле, ни нападач нити било ко од чланова амбасаде. Грчка полиција је врло брзо реаговала,у овом тренутку се и даље врши увиђај и једино што знамо да је да је нападач говорио српски.Чим будемо имали више детаља,издаћемо саопштење“– изјавио је Сасојевић.
Сазнајемо да је нападач који је био наоружан ножем демолирао приземље амбасаде,свечану салу у којој се одржавају пријеми, канцеларије, кухињу...
Нису га зауставиле ни решетке,ни закључана врата што само говори о томе да је имао озбиљне намере.Такође, срећа је да није настрадао домар који се у том тренутку налазио у амбасади као ни породица амбасадора која је била само спрат изнад.
У овом тренутку,амбасада је окружена полицијом али и ТВ екипама које будно прате и прикупљају детаље овог инцидента који је узнемирио грчку јавност.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου