Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Νόβι Σάντ: Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Σερβίας



Η ιστορία, η δημιουργικότητα, η αλτέρνατιβ μουσική σκηνή και η ελευθεριακή τάση του Νόβι Σάντ σε σχέση με την υπόλοιπη Σερβία, είναι οι λόγοι που το αποκαλούν «Η Αθήνα της Σερβίας». Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη. Μια σύγχρονη πόλη, με πανεπιστήμια όλων των ειδικοτήτων, με πολύ πράσινο και εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική αισθητική.
Νόβι Σάντ
Το Νόβι Σαντ βρίσκεται στη βόρεια Σερβία, περίπου 90 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Η πόλη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πολιτιστικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό. Αποτελεί την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων για το 2019 και το 2021 θα αποτελέσει την πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού.

Παλιά Πόλη

Νόβι Σάντ
Όλα τα αξιοθέατα στο Νόβι Σάντ είναι εύκολα προσβάσιμα με τα πόδια. Η παλιά πόλη αποτελεί το ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Η αρχιτεκτονική της έχει διατηρήσει ακέραια την ιστορία της αρχιτεκτονικής της πόλης. Κατά μήκος του πεζόδρομου Zmaj Jovina υπάρχουν πολλά καφέ, εμπορικά καταστήματα, πλανόδιοι πωλητές και κάθετα δρομάκια, τα οποία οδηγούν σε μικρότερες πλατείες. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζουν ο επιβλητικός καθεδρικός ναός, το παλιό δημαρχείο και το ξενοδοχείο Vojvodina χτισμένο το 1854.

Φρούριο Petrovaradin

Νόβι Σάντ
Το Φρούριο Petrovaradin αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρούριο της Νεότερης Ιστορίας και διαφορετικά ονομάζεται”Γιβραλτάρ του Δούναβη”. Κατασκευάστηκε από δούλους μεταξύ του 1692 και 1780, ενώ στα μπουντρούμια του έχουν κρατηθεί δημοφιλείς κρατούμενοι της εποχής, όπως ο Karađorđe, ηγέτης της πρώτης σερβικής εξέγερσης εναντίον των Τούρκων και ιδρυτής της βασιλικής δυναστείας και Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο.

Το νησί του Ψαρά

Νόβι Σάντ
Αυτό το μικρό αλλά  must-visit “νησί”, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια χερσόνησο,  είναι ένα υπέροχο μέρος για πικ-νικ ή ένα χαλαρό περίπατο στην όχθη του Δούναβη. Όλο και περισσότερα εστιατόρια, ξενοδοχεία και πλωτά bars ξεφυτρώνουν χρόνο με το χρόνο, αλλά για την ώρα παραμένει ένα μυστικό κλειδί της πόλης.

EXIT Festival

Νόβι Σάντ
To μουσικό φεστιβάλ EXIT διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Νόβι Σάντ και αποτελεί το highlight των Βαλκανίων με τα πιο δυνατά ονόματα, όπως The Prodigy, David Guetta, Nina Kraviz, Martin Garrix, The Killers, να έχουν περάσει από το line-up του τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στο φρούριο Petrovaradin.
Tip1: Το EXIT Festival φέτος θα πραγματοποιηθεί 4-7 Ιουλίου και το line-up του θα περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τους The Cure, Dimitri Vegas & Like Mike, SOFI TUKKER.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.exitfest.org/en/
Tip2: Στο ρολόι του φρουρίου μην παραλείψετε να παρατηρήσετε τους δείκτες του ρολογιού, του οποίου ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό έγινε για να μπορούν να αναγνωρίζουν οι ψαράδες στο Δούναβη από μακριά τι ώρα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες