Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Русија тврди да ракета 9М729 не руши споразум са САД

Ракета није могла бити тестирана на забрањени домет изнад 500 километар јер за то није ни направљена, али је максимални домет ракете смањен за 10 километара и износи 480 километара

среда, 23.01.2019. у 16:05
Спорна ракета приказана је новинарима у Кубинки код Москве (Фотографије Бета-АП)
Министарство одбране Русије одржало је брифинг за аташее страних држава и новинаре о мистериозној руској ракети 9М729. САД сматрају да ова ракета није у складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета, што је Москва више пута негирала, преноси Спутњик.
„Недавно је америчка страна предузела још један рушилачки корак. На високом нивоу је било речено да Вашингтон намерава да изађе из споразума. Практично, одмах су нам то потврдили преко билатералних канала и јасно објаснили да објављени корак није позив на дијалог, већ коначна одлука која је донета узимајући у обзир укупну ситуацију“, рекао је заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков новинарима и аташеима.
Он је додао САД још увек нису објасниле на основу којих информација су дошли до закључка да је ракета тестирана на домет који није у складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета.
„Дуго времена су САД јасно одбијале да наведу конкретан тип ракета у руском арсеналу, ограничавајући се на наговештаје и позивајући се на неке загонетне обавештајне податке. Само пре око годину дана САД су саопштиле да се ради о ракети 9М729. Међутим, још увек нису објаснили на основу којих података су у Вашингтону закључили да је ова ракета тестирана на забрањени домет по Споразуму о ликвидацији ракета средњег и малог домета“, додао је руски дипломата.
Ракета 9М729 није могла бити тестирана на забрањени домет — изнад 500 километара — јер за то није била направљена, додао је он и нагласио да је апсолутно недопустив захтев САД да се она уништи.
Максимални домет ракете 9М729 смањен је за 10 километара и износи 480 км, што је у складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета, саопштио је начелник Ракетних снага и артиљерије Оружаних снага Русије Михаил Матвејевски. 

Ракета се лансира са система Искандер (Принтскрин)
„Током модернизације максимални домет ракете 9М729 смањен је за 10 километара у поређењу са ракетом 9М728 и износи 480 километара. Наведени домет је потврђен током стратешко-командних војних вежби ’Запад-2017‘“, рекао је начелник Ракетних и артиљеријских снага војске Русије Михаил Матвејевски.
На полигону Капустин јар у Астраханској области тестирају се различите врсте оружја. Како је навео генерал, од 2008. до 2014. године тамо је изведено више од 100 лансирања различитих ракета. Међутим, сва су извођена у домету који је у складу са Споразумом о ракетама.

Лансирање ракете 9М729
Изузеци су само лансирања ракета из стратешких средстава, о чему су се обавештавале САД у оквиру Споразума из 1982. године. Представници САД, Велике Британија, Француске, Немачке, НАТО-а и ЕУ су одбили да присуствују на данашњем брифингу Министарства одбране.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...