Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Pasha: Ένα κουτάβι ιδιαίτερης ράτσας το δώρο του Βούτσιτς στον Πούτιν

Eνα ιδιαίτερο δώρο επιφύλασσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στη Σερβία.

Ο Βούτσιτς προσέφερε στον Πούτιν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ένα κουτάβι ράτσας Σαρπλάνινατς με το όνομα Pasha, ένα δώρο το οποίο φάνηκε να εκτιμά ιδιαιτέρως ο Ρώσος Πρόεδρος που αναφώνησε: «Τι γλυκό».




«Αυτή είναι η αρχαιότερη ντόπια ράτσα σκύλων που διαθέτουμε και είναι σε όλους γνωστό ότι ο Πούτιν λατρεύει αυτή τη ράτσα» ανέφερε μία κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα Blic.

Η ράτσα έχει πάρει το όνομα της από το όρος Σαρ - Πλάνινα το οποίο αποτελεί το φυσικό σύνορο Σκοπίων – Κοσόβου και εκτείνεται μέχρι τη βορειανατολική Αλβανία.

Η επίσημη ονομασία της ράτσας είναι Γιουγκοσλαβικός Ποιμενικός, όπως έχει καταγραφεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κυνολογίας, ωστόσο ήταν ευρέως γνωστή από το 1939, όταν και αναγνωρίστηκε επίσημα η ράτσα, ως Ιλλυρικός Ποιμενικός, πριν μετονομαστεί το 1957. 




Τα Σαρπλάνινατς έχουν αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Σωματείο Κυνοτρόφων το 1995 και έχουν αναδειχθεί σε μία ιδιαιτέρως χρήσιμη ράτσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν τον πληθυσμό των θηρευτών (μπορούν εύκολα να προστατεύσουν κοπάδια από επιθέσεις λύκων) και για την προστασία τεράστιων εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Κυνολογίας, τα αρσενικά ζυγίζουν μεταξύ 35 και 45 κιλά και φτάνουν σε ύψος τα 62 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά μεταξύ 30 και 40 κιλά και φτάνουν σε ύψος τα 58 εκατοστά.



Ανήκει στην κατηγορία των Μολοσσών και μάλιστα πιστεύεται ότι είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες του είδους στον κόσμο. Συγγενεύει στενά με τους ποιμενικούς άλλων βαλκανικών χωρών, από τη Σλοβενία στην Ελλάδα καθώς επίσης και με τα τσοπανόσκυλα του Καυκάσου, της Τουρκίας και της Κεντρικής Ασίας. 

Ο θρύλος θέλει τους πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου να φέρνουν μαζί τους, κατά την επιστροφή τους από την εκστρατεία τους στα βάθη της Ανατολής, τους προγόνους αυτής της ράτσας, τα Θιβετιανά Μαστίφ.

Ο Πούτιν έχει λάβει κατά καιρούς και άλλα κουτάβια ως δώρο και συγκεκριμένα από το Τουρκμενιστάν, τη Βουλγαρία, την Ιαπωνία και το Κιργιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες