Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Амбасада Русије у Београду: Крајње опасан упад на север КиМ; Хапшење једног Руса, сарадника УНМИК, провокација приштинских власти

уторак, 28. мај 2019.
 Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је осудио "упад косовских специјалаца у рејоне севера Косова и Метохије које насељавају Срби".
"То је крајње опасно и коси се са свим постојећим договорима", наводи се у саопштењу достављеном из Амбасаде Русије.
У саопштењу се такође изражава револт изазван "провокацијом приштинских власти у односу на руског држављанина, сарадника УНМИК Михајила Красношчекова" и тражи "неодложно ослобођење Руса и позивање на одговорност свих који су криви за овај вапијући инцидент".
У Амбасади Русије у Београду претходно је за руске медије потврђено да је косовска полиција у јутрошњој акцији ухапсила и једног Руса, сарадника УНМИК-а и да је то потврдила и мисија УН.
Прва телевизија незванично сазнаје да је руски држављанин приликом хапшења претучен.
Званична Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на северу КиМ и привођење Срба представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Подсећамо да је током дијалога Београда и Приштине, уз учешће и подршку Запада, постигнут договор да косовске специјалне снаге наоружане дугим цевима на север неће улазити“, рекла је Захарова.
Без обзира на то, последњих година то се стално понавља и међународне снаге на то гледају попустљиво.
„Потпуно је јасно да је такво понашање косовских Албанаца директна последица вишегодишњег подстицања од стране ЕУ и САД. Косовски руководиоци су се већ навикли да им све провокације пролазе“, навела је она.
Како је истакла, слични кораци ће водити ка подизању међуетничких тензија.
Они лишавају смисла вишегодишне напоре међународне заједнице да се дође до мирног решења.
„Тренутак за упад није изабран случајно - одмах после излагања председника Србије Александра Вучића у парламенту о косовском питању. Претпостављамо да уздржан приступ Београда, с циљем да се постигне праведно и дугорочно решење, ни Приштину ни њене западне покровитеље не занима“, истиче се у саопштењу руског МИП.
Она је рекла да Москва, у овако одговорном трнеутку, позива међународне покровитеље Приштине да уразуме косовске радикалне снаге и спрече даље ширење конфликта са непредвидљивим последицама.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες