Ένα έθιμο που προσελκύει τουρίστες το Πάσχα... Ένας θάνατος από ατύχημα... Μία κοινωνία διχασμένη... Να συνεχιστεί, ή όχι το επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, έθιμο; Ο θάνατος του Κώστα Θεοδωρακάκη, την Κυριακή, το βράδυ, έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Καλαμάτας και όχι μόνο. Ο άτυχος δημοσιογράφος δέχθηκε σαΐτες στο σώμα και στο κεφάλι, όταν ένας από τους συμμετέχοντες στο καλαματιανό έθιμο, έχασε τον έλεγχο, με συνέπεια να πυροδοτηθούν όσες σαΐτες είχε μέσα στο σάκο του. Η αστυνομία προχώρησε ήδη σε επτά συλλήψεις. όμως το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία, αλλά η εύρεση μίας λύσης. Πώς μπορεί να διατηρηθεί το έθιμο, δίχως να κινδυνεύει ο κόσμος; Με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Μέτρα ασφαλείας, τα οποία, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στηνΚαλαμάτα, δεν είχαν ληφθεί στην προκειμένη περίπτωση, όπως δεν έχουν ληφθεί ποτέ στο παρελθόν, ή τουλάχιστον, δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που θα διασφάλιζαν επαρκώς την ασφάλεια του κόσμου.
Αιφνιδιαστικές εξελίξεις, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ να προειδοποιεί για την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο Κοσσυφοπέδιο.
Πληροφορίες του αλβανικού τύπου αναφέρουν ότι Ρώσοι κομάντος, έχουν εισέλθει εδώ και μήνες στο Κοσσυφοπέδιο, για να προετοιμάσουν το έδαφος και να αξιολογήσουν την ασφάλεια και τον κίνδυνο για τα μέλη των επερχόμενων στρατιωτικών αποστολών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε για πόλεμο στην Ευρώπη, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία τρομοκρατικών πυρήνων.
Αυτές οι ρωσικές υπηρεσίες και τα στρατιωτικά παρακλάδια τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα στείλουν ένοπλες ομάδες τους στο Β. Κοσσυφοπέδιο, στις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι στην πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο για στρατιωτική παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο με ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες.
Η υπηρεσία πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με πολλές δυτικές υπηρεσίες κινούνται προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου και προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις δραστηριότητες των Ρώσων πρακτόρων, αναφέρει η εφημερίδα «Bota sot.»
Την ίδια στιγμή πυρ και μανία είναι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από σειρά δηλώσεων ου γνωστού για την στάση του στην εν ψυχρώ δολοφονία του Κ.Κατσίφα, πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, για τη δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και για την ένοχη σιωπή των δυτικών χωρών προς αυτές τις φιλοδοξίες των Αλβανών, ξεκαθαρίζοντας την στάση τους στην όλη κατάσταση στα Βαλκάνια.
Οι Ρώσοι και ειδικά ο Πούτιν ανέφεραν με δηλώσεις τους κατά καιρούς, ότι η περίοδος του 1999 δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά στην Σερβία, διότι η Μόσχα δεν θα το επιτρέψει ποτέ.
Ούτε φυσικά θα επιτρέψουν την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας που όλοι ακούμε συνεχώς αυτό το διάστημα.
Την ίδια στιγμή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Kyle Scott επισκέφθηκε σήμερα το σχολείο Zarko Zrenjanin όπου ξεδίπλωσε στους Σέρβους μαθητές έναν χάρτη που έδειχνε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, όχι μέρος της Σερβίας, προκαλώντας τους γονείς και επιφέροντας τις έντονες αντιδράσεις των παιδιών. «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», φώναξαν τα παιδιά στον πρεσβευτή, ο οποίος αποχώρησε σαν να μην συνέβαινε τίποτα, αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ.
«Είμαι συγκλονισμένος όταν έκανε την εμφάνιση του χάρτης που παρουσίασε ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος έδειχνε την Σερβία χωρίς το Κοσσυφοπέδιο. Τα παιδιά άρχισαν να ουρλιάζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία και εκείνος συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην χώρα μου την Σερβία, σε ένα σχολείο. Ντροπή», δήλωσε ο Nevojsa Mediq, πατέρας ενός από τους σπουδαστές που έζησε την επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ.
Ρώσοι αξιωματούχοι με την σειρά τους, ανέφεραν ότι ο Ράμα σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «πραγματική ιστορία» στο κανάλι Vizion Plus, δήλωσε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας» και ότι «η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία δεν είναι σε δεύτερη μοίρα αλλά αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη αλβανική ατζέντα»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να προσποιείται ότι δεν ακούει αυτές τις δηλώσεις, καθώς υπονομεύουν τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Η Ρωσία δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υποστηρίζει τη δημιουργία εθνικά κατανεμημένων κρατών.
«Δυστυχώς, η Δύση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι προσδοκίες δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας δεν απαιτούν καμία προσοχή ή εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενσωμάτωση περιοχών με πληθυσμούς Αλβανών από διάφορες βαλκανικές χώρες. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ξεχωριστών κρατών με ξεκάθαρες εθνοτικές γραμμές δεν είναι η πιο χρήσιμη λύση. Αυτές οι προσδοκίες υπονομεύουν όχι μόνο τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, αλλά και παραβιάζουν τις ελπίδες για ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε η ανακοίνωση κρούοντας των κώδωνα του και για άλλες περιοχές στα Βαλκάνια.
Επίσης, η Ρωσία κάλεσε τους δυτικούς εταίρους της Αλβανίας, να πιέσουν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επιτρέψει την δημιουργία μιας Ένωσης σερβικών δήμων, ως υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία του 2013.
Σύμφωνα με άρθρο μας όμως, ο πιο μεγάλος προβληματισμός που επικρατεί στο ΝΑΤΟ, αφορά την σταδιακή μετατροπή του Νις, ουσιαστικά σε μια τεράστια σερβο-ρωσική αεροπορική και στρατιωτική βάση.
Το όλο θέμα φέρεται να έχει προκαλέσει προβληματισμό λόγω των νέων σχεδίων της Ρωσίας για πλήρη αναβάθμιση της «ανθρωπιστικής βάσης» σε μια τρομερή αεροπορική βάση για όλους τους τύπους των ρωσικών αεροσκαφών, καθώς και σε εγκαταστάσεις υποδοχής Ρώσων αλεξιπτωτιστών.
Τα νέα δεδομένα προκαλούν τρόμο στα Βαλκάνια από την επικείμενη αλλαγή του αεροδρομίου του Νις «Μεγάλος Κωνσταντίνος» γενέτειρα του Αγίου Κωνσταντίνου) με την κατασκευή υποστέγων και την μεταφορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας για την ρωσική και σερβική πολεμική αεροπορία.
Εκεί, εκτός των υποστέγων για 17 αεροσκάφη θα έχουμε και τοποθέτηση πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων», αυτό αναφέρει ο Σέρβος γνωστός αμυντικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι, ο οποίος επισημαίνει ότι η σερβική πολεμική αεροπορία θα δεχθεί σημαντική βοήθεια Ρώσους και Λευκορώσους βιώνοντας την πλήρη αναγέννηση της.
Ο Σέρβος στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς πρόσθεσε ότι «γεωστρατηγική θέση γύρω από την περιοχή του Νις κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της πρώην Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε μια σημαντική πτυχή της άμυνας της χώρας».
Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, και η μελλοντική εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, ως πιθανό αντιστάθμισμα στην ισχυρή παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.