Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Υπ’ όψιν κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά: Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Τίτο

 Υπ’ όψιν κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά: Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Τίτο

Η κροατική εφημερίδα Vecernji List αναλύει γιατί το αφήγημα περί Βόρειας Μακεδονίας είναι… μυθοπλασία

Στους βουλγαρισμούς ισχυρισμούς πως δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό κράτος ούτε έθνος Μακεδόνων κάνει μνεία η κροατική εφημερίδα «Vecernji List», που αναφέρουν πως ο ηγέτης της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Τίτο παραχάραξε την ιστορική πραγματικότητα με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Vecernji List», η Βουλγαρία επιζητά την ικανοποίηση οκτώ αιτημάτων για να εφαρμοστεί η υπογραφείσα συμφωνία φιλίας με την πΓΔΜ.
Όπως αποκαλύπτει, το μνημόνιο συνεργασίας που μοιράστηκε η βουλγαρική διπλωματία με τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρει ότι η Βουλγαρία θα θέσει βέτο για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και πΓΔΜ, διότι η τελευταία επιμένει να ονομάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες της μακεδονική.
Η διαδικασία της διεύρυνσης δεν πρέπει να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της πΓΔΜ, λένε οι Βούλγαροι, που επιμένουν ότι η «μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό έθνος» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ύστερο κατασκεύασμα της αυταρχικής διακυβέρνησης του κουμουνιστή Τίτο.

Η Ευρώπη εξετάζει το ζήτημα

Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων, η οποία περιλαμβάνει πρεσβευτές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συζήτησε το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας διένειμε ένα «μνημόνιο», επισημαίνοντας τη βουλγαρική εκδοχή της ιστορίας για το επίθετο «Μακεδονικός».
Όπως επισημαίνει, δεν υποδηλώνει εθνική ταυτότητα, αλλά γεωγραφική προέλευση, επειδή «η γεωγραφική και ιστορική πΓΔΜ είναι μια περιοχή που μοιράζονται έξι χώρες.
Ο Josip Broz Tito επέβαλε μια «νέα ταυτότητα» σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως δηλωθεί Βούλγαροι.
Οι Σέρβοι ήθελαν να τους αναγνωρίσουν ως «νότιους Σέρβους» αλλά ο Τίτο τους ονόμασε «Μακεδόνες».
Και το έκανε αυτό, γράφουν οι Βούλγαροι, λαμβάνοντας έμπνευση από τις αποφάσεις του Comintern.

H συμφωνία με την Ελλάδα και το βουλγαρικό βέτο

Η «Vecernji List» υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «θέλουν να ανταμείψουν τα Σκόπια για τη σκληρή δουλειά τους στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ έχει επίσης συμφωνήσει να αλλάξει το όνομα της χώρας προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που προέβαλε η Ελλάδα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κατόπιν υπογράφηκε μια συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, η οποία αποσκοπούσε στην άρση των βουλγαρικών εμποδίων.
Όμως οι Βούλγαροι συνεχίζουν να απειλούν με βέτο.
Η Βουλγαρία προκρίνει την ικανοποίηση οκτώ αιτημάτων σχετικά με τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιεί η συμφωνία φιλίας.
Οι Σκοπιανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν πως θα αποβάλουν τον αλυτρωτισμό και τις αξιώσεις για ανάκτηση βουλγαρικών εδαφών που άλλοτε ανήκαν στην πΓΔΜ.
Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν τα θύματα του γιουγκοσλαβικού κομμουνιστικού καθεστώτος που υπέφεραν στο παρελθόν.
Μέσω του έργου μιας κοινής επιτροπής ιστορικών και άλλων εμπειρογνωμόνων, οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν για «βασικά πρόσωπα και γεγονότα στην κοινή μας ιστορία έως το 1944», έγραψε ο Vecernji List.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

The Bunions - Έχω στο Λονδίνο μια Δουλειά (2021 Remastered)




ΤΟ ΘΟΥΡΕΙΟ ΤΟΥ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ"1971 ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ME EKTEΛΕΣΗ ΑΠΟ " THE BUNIONS" είναι από τα Βόρεια Προάστια HΡAKΛEIO ATTIKHΣ , τα μέλη του συγκροτήματος , ο Ιωάννης Χατζηαναστασίου τραγούδι -κιθάρα , ο Βαγγέλης Παυλούδης αρμόνιο, ο Γιάννης Λυμπέρης ντραμς και ο Παντελής Βασιλείου μπάσο κιθάρα . Στιχουργός ο Φραγκίσκος Σούρπης και μάνατζερ Γ.Καρατζαφέρης

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Να γιατί οι ΗΠΑ χτύπησαν την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι Πηγή: Protagon.gr

 Ο Κλίντον είπε ψέματα ότι έγινε κατά λάθος ο βομβαρδισμός της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στις 8 Μαΐου 1999. Ηταν συνειδητός, γράφει η Corriere della Sera επειδή οι Κινέζοι είχαν πάρει κομμάτια του καταρριφθέντος από τους Γιουγκοσλάβους αεροσκάφους Stealth και τα εξέταζαν στο υπόγειο του κτιρίου τους… 

Το Σάββατο 8 Μαΐου 1999 το Βελιγράδι ζούσε ακόμη μία εφιαλτική νύχτα. Οι ΝΑΤΟϊκές βόμβες έπεφταν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα σαν φονική «βροχούλα» από το πουθενά. Επρόκειτο για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από την αρχή εκείνου του ιδιότυπου πολέμου, έξι εβδομάδες νωρίτερα. Ολοι οι Σέρβοι έκαναν τον σταυρό τους. Βέβαια, οι Σέρβοι είχαν προλάβει να καταρρίψουν το «πρωτοποριακό» και «αόρατο» αμερικανικό υπερόπλο της εποχής, το αεροσκάφος Stealth F-117 –τον Μάρτιο είχαν καταφέρει εκείνον τον άθλο και είχαν καταπλήξει όλον τον κόσμο–, έτσι είχαν διασκεδάσει κάπως την τραγική μοίρα τους, αλλά στις 8 Μαΐου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε.

 Εκείνη τη βραδιά οι Αμερικανοί χτύπησαν ακόμη και την πρεσβεία της Κίνας! «Λάθος μας», είχε δικαιολογηθεί ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όμως τώρα φαίνεται ότι μόνο κατά λάθος δεν είχε γίνει εκείνο το πλήγμα. Και ο λόγος του εσκεμμένου βομβαρδισμού της πρεσβείας της Κίνας σχετίζεται με την κατάρριψη του Stealth…

 Το Πεκίνο, εννοείται, ποτέ δεν ξέχασε τον θάνατό τους και τον λόγο του θανάτου τους, πάντα υποψιαζόταν ότι η εις βάρος της Κίνας συγκεκριμένη πολεμική πράξη ήταν καλά σχεδιασμένη από την αμερικανική αντικατασκοπεία. Είχαν τους λόγους τους να το πιστεύουν αυτό οι Κινέζοι, αφού στα υπόγεια του κτιρίου της πρεσβείας τους είχαν συλλέξει κομμάτια του Stealth τα οποία είχαν προμηθευτεί κατευθείαν από τον τόπο της συντριβής του αμερικανικού αεροσκάφους. Στο υπόγειο μελετούσαν την τεχνολογία που το έκανε «αόρατο».

 Στις ημέρες μας, 22 χρόνια μετά τα γεγονότα, εμφανίστηκαν άρθρα στο κινεζικό Ιντερνετ που λένε αυτά ακριβώς τα πράγματα. Οτι, δηλαδή, ορισμένα συντρίμμια του Stealth πήγαν αμέσως στο Μουσείο Αεροπορίας στο Βελιγράδι, όμως οι κινέζοι διπλωματικοί μετέβησαν στους αγρούς και αγόρασαν επιτόπου κάποια άλλα, ψάχνοντας το μυστικό της περιβόητης «αορατότητας». Οι Ιταλοί λένε ότι η εκδοχή αυτή, του κινεζικού υπογείου-εργαστηρίου, επιβεβαιώθηκε και το 2011 από κροατικές πηγές. Και μαζί της επιβεβαιώθηκε και κάτι άλλο: ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν τα πάντα… Ετσι το Πεντάγωνο αποφάσισε να καταστήσει άχρηστα τα συντρίμμια του Stealth με έναν βομβαρδισμό ακριβείας στην κινεζική πρεσβεία. Ο Κλίντον μεταμφίεσε την επιχείρηση σε «λάθος» επίτηδες, ώστε να καλυφθεί η πρόθεση και να θαφτεί μέσα στα ερείπια της πρεσβείας και ο τόσο ενοχλητικός για το Πεντάγωνο λόγος του βομβαρδισμού. Το ενδιαφέρον πλέον έγκειται σε όσα λένε οι Κινέζοι, πάντα μέσω του κινεζικού Ιντερνετ. Τι λένε; Οτι οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να προφυλάξουν την τεχνολογία του Stealth με τον βομβαρδισμό της 8ης Μαΐου 1999. Να, το υπόγειο δεν καταστράφηκε και τα τμήματα του αμερικανικού βομβαρδιστικού παρέμειναν στη διάθεση της Κίνας για τα περαιτέρω… Ο καιρός θα δείξει αν ο Σι Τζινπίνγκ δεν μπλοφάρει.

 Πηγή: Protagon.gr


Σερβική αντιπροσωπεία στο δημαρχείο – Ενισχύεται η συνεργασία

 

Αντιπροσωπεία Σέρβων υψηλόβαθμων εκπροσώπων της πολιτικής ζωής, του ιατρικού κόσμου της Σερβίας, δημοσιογράφων τηλεοπτικών δικτύων και έντυπων μέσων ενημέρωσης της φίλης χώρας υποδέχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Dragan Markovic Palma, Πρόεδρος του κόμματος «Ενωμένη Σερβία» και επίτιμος δημότης Κατερίνης.  Παρέστησαν επίσης οι: Βουλευτές Zivota Starcevic, D. Kocanic κ.α.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Δημαρχείο, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κατερίνης να ενισχύσει περαιτέρω το θετικό κλίμα στις σχέσεις Πιερίας και Σερβίας. Επιπλέον, αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών δημιουργίας στενών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο πλευρές σε οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό κ.α. επίπεδο.

Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε η παρουσία για ολιγοήμερες θερινές διακοπές 200 Σέρβων Ιατρών στην περιοχή μας, ως επιβράβευση από τον κο Dragan Markovic Palma, για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν κατά την περίοδο της πανδημίας, στο λαό της Σερβίας. Το γεγονός αυτό μάλιστα εξήραν στις δηλώσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, o Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης, όσο και κος Palma.

Όπως σημείωσε ο κος Κουκοδήμος: «Με τη Σερβία μας ενώνουν πολυεπίπεδοι, ισχυροί δεσμοί φιλίας, πολιτιστικοί, θρησκευτικοί κ.α. Ευχαριστούμε τον κο  Dragan Markovic Palma για τη διαχρονικά όπως γνωρίζουμε στήριξη της τοπικής μας οικονομίας και την καθοριστική συμβολή του στη διάδοση του φιλελληνισμού στον τόπο του. Θα εργαστούμε σταθερά αφήνοντας σύντομα ευελπιστούμε πίσω μας και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης για την ανάπτυξη συνεργασιών και συναλλαγών σε εμπορικό, πολιτικό επίπεδο και παράλληλα σε θέματα παιδείας – πολιτισμού».

Dragan Markovic Palma: Στόχος η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας

Από την πλευρά του ο κος Dragan Markovic Palma, ευχαρίστησε για την εγκάρδια υποδοχή, ενώ υπενθύμισε ότι: «Διαχρονικά από την περιοχή της Γιαγκοντίνα, αλλά και συνολικά από όλη την Σερβία στην Κατερίνη και ειδικά στην Παραλία έρχονται πολλοί Σέρβοι, μία ροή την οποία και εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου ενθαρρύνουμε. Κύριε Δήμαρχε, σας διαβεβαιώ, ότι, εργαζόμαστε συντονισμένα για την ενδυνάμωση των σχέσεων μας όχι μόνο σε τουριστικό επίπεδο, αλλά και σε επενδυτικό ανάμεσα σε επιχειρηματικούς κύκλους των περιοχών μας. Σας προσκαλώ εσάς και τους συνεργάτες σας στη χώρα μας για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις παραμέτρους αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας».

Στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας που «δένει» τις δύο πλευρές αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης, ενώ  χαιρετισμό – καλωσόρισμα στα Σέρβικα, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φάνης Τερζόπουλος.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Σταύρος Χριστοφορίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες, ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ο θρυλικός κι αξέχαστος «Ντάνυ»! Η άγνωστη αποστολή του εμβληματικού Διοικητή της ΜΥΚ Θεοφανίδη στα Ίμια το 1974…!!

 

rt

1974. Τα γεγονότα της Κύπρου έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό.Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αναβρασμό με τον τουρκικό κίνδυνο να καραδοκεί.

Αρχηγός του ΓΕΝ έχει αναλάβει ο Αντιναύαρχος Σ. Κονοφάος.

Εκείνη τη περίοδο,φώναξε στο γραφείο του δύο βατραχανθρώπους.Τον Θεοφανίδη και τον Γιαννακάκο.Τους ανέθεσε μια αποστολή την οποία πολλά χρόνια μετά,με αφορμή τη κρίση στα Ίμια ο Ντάνυ Θεοφανίδης είχε αποκαλύψει στον γνωστό στρατιωτικό συντάκτη Σαράντη Μιχαλόπουλο,ο οποίος και την έγραψε στο βιβλίο του “Φλογισμένα Κύματα”.

Η αποστολή ήταν η εξής:

Θεοφανίδης και Γιαννακάκος θα νοίκιαζαν ένα σκάφος και θα πήγαιναν σ΄ όλες τις νησίδες και τα μικρά νησάκια του Αιγαίου.Μαζί τους ένας γεωπόνος ο οποίος θα αποφάσιζε ποιες απ΄ αυτές τις νησίδες θα μπορούσαν να κατοικηθούν! Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε το 1974!

Οι δύο “βάτραχοι” περιπλανήθηκαν” για μήνες στο Αιγαίο.Πέρασαν από παντού. Και φυσικά από τα Ίμια!

Επιστρέφοντας,μαζί με το γεωπόνο συνέταξαν μια αναλυτική αναφορά η οποία κατατέθηκε στον Α/ΓΕΝ και φυσικά στον τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αβέρωφ. Το έγινε εκείνη η αναφορά του 1974; Κανείς ποτέ δεν έμαθε.

Όταν η κρίση των Ιμίων ξέσπασε ο Ντάνυ Θεοφανίδης πήρε τηλέφωνο όποιον δημοσιογράφο και πολιτικό γνώριζε.Και γνώριζε πολλούς.”Υπάρχει η αναφορά μας από το 1974,βρείτε τη,χρησιμοποιήστε τη”,φώναζε με τη γνωστή βροντερή φωνή που είχε.Κανένας δεν έσπευσε να τη βρει; Ή μήπως τη βρήκαν και προτίμησαν να την αφήσουν καταχωνιασμένη στα συρτάρια τους;

Όπως και να ΄χει η αποστολή του 1974,δείχνει ότι όσα ζήσαμε 22 χρόνια μετά στα Ίμια,μάλλον δεν ήταν και τόσο απρόβλεπτα. \

Πηγή: militaire.gr

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Σκόπια: Το αλβανικό μπλοκ καταφεύγει στα δικαστήρια για ‘ελεύθερα διόδια στους Σέρβους’

 

Ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «Εναλλακτικοί», προσπαθούν να αμφισβητήσουν την απόφαση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για δωρεάν διόδια στους οδηγούς από τη Σερβία κατά τη θερινή περίοδο, ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη δωρεά εμβολίων κατά του

alb

Covid-19.

Ο συνασπισμός της Συμμαχίας για τους Αλβανούς και οι Εναλλακτικοί, όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βόρειας Μακεδονίας να εκτιμήσει τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης που απαλλάσσει τους Σέρβους πολίτες από την καταβολή χρημάτων στα διόδια καθώς διέρχονται μέσω της χώρας.

Η βάση της πρωτοβουλίας που υποβλήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο έγκειται στους ισχυρισμούς ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντίθετη με το νόμο περί διοδίων και ταυτόχρονα, όπως ισχυρίζεται, θέτει σε άνιση θέση πολίτες της χώρας, καθώς και αλλοδαπούς πολίτες στη διέλευση μέσω του κεντρικού οδικού άξονα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως γράφει η σερβική Novosti.

Οπωσδήποτε, πίσω από την αντίδραση των Αλβανών στα Σκόπια, βρίσκεται η αντιπάθειά τους προς τη Σερβία και τους Σέρβους γενικότερα.

Грчка није променила став, не признаје независност Косова

 

„Канцеларија за интересе Косова у Атини” служиће унапређењу „билатералне сарадње”
(EPA-EFE/Alexandros Vlachos)

ПРИШТИНА - Став Грчке о независности Косова остаје непромењен, што значи да Грчка не признаје независност Косова, саопштило је министарство спољних послова Грчке „Упркос развоју сарадње Приштине и Атине, став Грчке о независности Косова остаје непромењен”, саопштило је грчко министарство у одговору за приштинску „Газету експрес”.

Грчко министарство је изразило подршку дијалогу Приштине и Београда, уз посредовање Европске уније, наводећи да Грчка, као дугогодишња чланица ЕУ и НАТО, тежи „консолидацији мира, демократије и стабилности, сигурности и економског развоја и владавине закона у региону западног Балкана, кроз стварање добросуседских односа и поштовање основних принципа међународног права”.

„У том контексту, Грчка је сназно подржавала европску перспективу за све партнере на западном Балкану, укључујући Приштину, као и пружала подршку дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ”, речено је у Министарству спољних послова Грчке.

Престојећа посета грчког министра спољних послова Никоса Дендијаса Приштини је, како је саопштено, повезана са оснивањем нових приштинских институција. „Као што знате, министар Дендијас посетиће Косово почетком јуна након формирања нове владе”, наводи се у одговору министарства.

Званична Атина је саопштила и да подржава либерализацију визног режима за Косово и да подржава Косово на европском путу. Наводи се и да је однос Грчке према Косову конструктиван, позивајући се на досадашњу сарадњу на пољу економског развоја и подршку Косову у различитим областима.

„Грчка следи конструктиван приступ Приштине која је од 2019. године земља домаћин 'Косовске канцеларије за трговину и економска питања у Атини' и сарађује с Косовом на повећању сарадње у различитим областима”, поручују из тог министарства, додајући да је у циљу даљег унапређења билатералне сарадње ова канцеларија преименована у „Канцеларију за интересе Косова у Атини”, преноси Танјуг

APOKALIPSA u bankama: 200.000 ljudi ostaje bez posla

Ne treba da nas čudi smanjenje broja zaposlenih u banci, s obzirom na to koliko se transakcija već obavlja bez fizičkog odlaska u banku. Mo...