Χιλιάδες Σέρβοι του Κοσόβου διαδήλωσαν σήμερα στο χωριό Ρούνταρε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την εθνικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, αντιδρώντας στην αποστολή αστυνομίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο, σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, στις συλλήψεις παραιτηθέντων Σέρβων αξιωματούχων από όργανα και υπηρεσίες του προτεκτοράτου, όπως και στην «αναπλήρωσή» τους από Αλβανούς Κοσοβάρους.
Ο κεντρικός δρόμος του χωριού παραμένει μπλοκαρισμένος από φορτηγά, φορτωμένα με χαλίκι και βαριά μηχανήματα, ενώ παραμένουν τα εννιά οδοφράγματα που έχουν στηθεί στους δήμους Ζβέτσαν, Ζουμπίν Πότοκ και Λεποσάβιτς, αποκόπτοντας τις σερβικές κοινότητες του Κοσόβου.
«Η κακομεταχείριση του σερβικού λαού από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι είναι ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (…) για να στείλουμε ένα μήνυμα στην Πρίστινα και στους συμβουλάτορές της ότι είμαστε εδώ, ότι θέλουμε ειρήνη αλλά και ελευθερία και ότι δεν θα παραδοθούμε», είπε ο ηγέτης του κόμματος «Σερβική Λίστα», Γκόραν Ράκιτς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.
Στα «πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης» η περιοχή σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σερβίας
Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε το Κόσοβο για «μονομερείς κινήσεις», υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της Πρίστινας «βρισκόμαστε στα πρόθυμα ένοπλης σύγκρουσης».
Μιλώντας σε συνάντηση με ΜΚΟ, η Μπρνάμπιτς ζήτησε «αντίδραση στο βασανιστήριο στο οποίο υπόκεινται οι Σέρβοι στο Κόσοβο και τα Μετόχια», αναφέροντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί».
Επικρίνοντας τις συλλήψεις Σέρβων παραιτηθέντων αξιωματούχων και τις συνθήκες κράτησής τους αναρωτήθηκε, «πού στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δυνατόν για έναν συλληφθέντα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για 12 μέρες;». Ανέφερε ότι ο Ντ. Πάντιτς, συλληφθείς, πρώην αστυνομικός στο βόρειο Κόσοβο, πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια και είναι άγνωστο ακόμα κι αν ακολουθεί τη θεραπεία του, ενώ και η EULEX (η «δύναμη ασφαλείας» της ΕΕ για την περιοχή) λέει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάστασή του.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έχει καλέσει τους Σέρβους του Κοσόβου να μην υποχωρήσουν, μιλώντας στο δίκτυο «Pink TV» επιχειρηματολόγησε για τη σημασία συνέχισης των συνομιλιών. «Φυσικά θα μιλήσουμε», ανέφερε, «είναι προτιμότερο να συζητάμε για 1.000 χρόνια αντί να πολεμήσουμε έστω και μία μέρα, μέχρι βέβαια τη στιγμή που (μπορεί) η Πρίστινα να επιτεθεί. Αν επιτεθούν εκείνοι, θα λάβω αποφάσεις ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού μας».
Με φόντο τις εντεινόμενες πιέσεις στο Βελιγράδι από ΗΠΑ - ΕΕ για «ευθυγράμμιση» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη για τη Σερβία» και ότι ορισμένοι θεωρούν την περίοδο κατάλληλη για «να την πιέζουν απόλυτα, γιατί δεν τους αρέσει η κατάσταση στην Ουκρανία».
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters