Η Σερβία φιλοδοξεί να γίνει μέχρι το 2028 ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, του βασικού μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και για άλλες χρήσεις. Η χώρα φαίνεται να ξεπαγώνει τώρα ντιλ με την βρετανοαυστραλέζικη μεταλλευτική Rio Tinto, για το άνοιγμα ορυχείου έως το 2028 που θα παράγει 58.000 τόνους λιθίου του χρόνο, ποσότητα αρκετή για την κατασκευή του 17% των ηλεκτρικών οχημάτων που θα παράγονται στην Ευρώπη, περίπου 1,1 εκατ. αυτοκίνητα.
Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τον ομώνυμο ποταμό στην τοποθεσία Χουέλβα στα νότια της Ισπανίας, ο οποίος για 50 χιλιόμετρα έχει έντονο κόκκινο και καφέ χρώμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και βαρέα μέταλλα. Εκεί υπήρχαν τα ορυχεία του κόκκινου ποταμού από όπου ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 19ο αιώνα η εταιρεία να μπουν διεθνείς επενδυτές. Rio Tinto σημαίνει «κόκκινο ποτάμι» στα Πορτογαλικά.
Τώρα ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić είπε στους Financial Times ότι «νέες εγγυήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, από την βρετανικής και αυστραλιανής πλέον ιδιοκτησίας Rio Tinto και την ΕΕ φαίνεται ότι καλύπτουν τις ανησυχίες της χώρας σχετικά με το εάν θα τηρηθούν τα απαραίτητα περιβαλλοντικά πρότυπα για την εξόρυξη λιθίου στην τοποθεσία Jadar στα δυτικά της Σερβίας. Το πρότζεκτ είχε ανασταλεί για χρόνια λόγω μεγάλων φόβων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Vučić εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει επίσης επιπλέον τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους ηγέτες της ΕΕ για ανάλογες επενδύσεις στη Σερβία, όπως η κατασκευή μπαταριών και η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
Εφόσον ικανοποιούνται τα αιτήματα της Σερβίας για «όλη την αλυσίδα αξίας και τέλεια περιβαλλοντική προστασία», όπως είπε ο Βούτσιτς, επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες θα καταφτάσουν στο Βελιγράδι τον επόμενο μήνα για να ανακοινωθεί το έργο και επίσημα. Πρόκειται για σημαντική οικονομική κίνηση της χώρας, εάν αντιμετωπίζονται οι σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες, σε μια περίοδο που η ζήτηση για λίθιο αυξάνεται διαρκώς.