Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Istraživanje: Kakav je prosečan srpski seljak

BEOGRAD -  Za potrebe Ministarstva poljoprivrede, agencija Ninamedia sprovela je ispitivanje položaja i potreba poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, na slučajnom uzorku od 1.200 ispitanika. Evo i rezultata:
poljoprivreda1
Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je osoba muškog pola (81,9%), preko 45 godina starosti (čak 39,4% je starijih od 60 godina), 37% njih ima osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28% dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28% četvorogodišnju srednju školu. Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, mesto stalnog boravka je vangradska sredina (96,8%). 
Trenutni problem gazdinstava zbog kog su njihovi nosioci najviše zabrinuti jeste finansiranje proizvodnje (cene inputa su visoke). Potom se kao problem izdvajaju niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, ali i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta. 
70,4% nosilaca gazdinstava informiše se putem televizije u vezi sa državnom politikom u agraru. 9,1% je onih koji to čine putem interneta, dok se 6% ispitanika izjasnilo da se po ovim pitanjima uopšte ne informiše. 5,3% gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, a 4,9% putem štampanih medija. 
Blizu polovine nosilaca gazdinstava (47%) nije upoznata sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je donet početkom ove godine. Blizu trećine je upoznato, dok je delimično upoznato 23% gazdinstava. 
41% gazdinstava dobija državne podsticaje. Postoji statistički značajna razlika kada su godine starosti u pitanju, tačnije, mlađi nosioci gazdinstava u većoj meri dobijaju podsticaje u odnosu na starije. Uzimajući u obzir gazdinstva koja primaju podsticaje (poduzorak 40,8%), najveći broj njih prima regres za gorivo po hektaru zemljišta (15,1%) i osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju koji se isplaćuju po hektaru (12,4%), 3,8% je onih koji primaju premiju za mleko po litru, a 2,2% gazdinstava prima podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave po grlu. 
94,7% nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a čak 97% njih smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima s predstavnicima vlasti. 
Dve trećine nosilaca gazdinstava smatra da trenutna poljoprivredna politika - u poslednjih godinu dana, 5 i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista po ovom pitanju smatra da se poljoprivredna politika kreće u dobrom pravcu u poslednjih godinu dana


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες