Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Зашто се мед ни после пар хиљада година не поквари?

Med 600x356 Зашто се мед ни после пар хиљада година не поквари?
Мед (Фото: Вестинет)
Београд – Модерни археолози су приликом ископавања древних реликвија у Египту често наилазили на нешто неуобичајено међу стварима у гробници – ћупове са медом, хиљадама година старим, који је и даље потпуно јестив.
Постоји неколико примера намирница које могу да трају бескрајно у њиховом сировом стању: шећер, со и осушени пиринач. Међутим, постоји нешто у вези са медом, може да остане потпуно јестив и након хиљаду година и за разлику од пиринча или шећера које не бисмо одмах принели устима, то без проблема чинимо са медом – као да је стар свега један дан.
Немогуће је добити тако савршен и бескрајан извор хране без скоро савршеног односа и хармоније великог броја фактора.
Прво на ред долази хемијски састав самог меда. Мед је у основи шећер. Шећери садрже јако мало воде у свом природном стању.
Мед у својој природној форми има јако мало влаге. Врло мало бактерија и микроорганизама може да преживи у таквим условима.
Да би се мед покварио, унутар њега мора да буде нешто што је кварљиво.
Мед је такође природно киселкаст и поседује ПХ између 3 и 4,5 који је довољан да убије практично све што би желело да се настани у меду. Шансе за преживљавање бактерија и других кварљивих организама у меду су јако ниске.
Следећи битан фактор су пчеле.
Нектар, први материјал који сакупе пчеле како би створиле мед, је природно веома богат водом – између 60 и 80 одсто чини вода. Међутим, током процеса стварања меда, пчеле имају јако битну улогу у уклањању воде махањем својим крилима, што буквално нектар чини сувим.
Хемијски састав пчелињих стомака такође игра важну улогу у отпорности меда. Пчеле у стомаку поседују посебан ензим и када оне избацују нектар из својих уста како би направиле мед, ови ензими се мешају са нектаром разбијајући га у два нус производа – глуконску киселину и хидроген пероксид.
Хидроген пероксид је следећа ствар која улази у борбу са свим негативним стварима које би евентуално могле да се појаве у меду.
Из овог разлога мед је вековима коришћен као лек – његова густина одбија било какав вид раста а садржи и хидроген пероксид што га чини савршеном баријером за инфекције.
Уколико купујете мед у продавници, та мала тегла је загрејана и процесуирана тако да не поседује никакве честице унутар ње, што значи да у њима не постоји ништа што би могло да доведе до кристализације молекула – мед ће изгледати потпуно исто скоро бесконачно.
Уколико ваш мед купујете од малих продаваца или произвођача директно, могуће је да у меду остану одређене честице – од полена до ензима. То значи да може доћи до кристализације меда, али ако је затворен, није покварен и неће бити још доста времена.
Међутим, уколико мед оставите отворен у влажној средини, он ће се ипак покварити. Све док је поклопац на месту и не додајете му воду, мед се никада неће покварити

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορική μάρκα Yugo, γνωστή από τη δεκαετία του 1980 για τα προσιτά της αυτοκίνητα, ενδέχεται να κάνει την επιστροφή της

Τα δικαιώματα της επωνυμίας ανήκουν πλέον στη γερμανική Globo GmbH, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Alexander Bjelic. Σε συνεργασία με τον Σ...